Naslovna Vesti PREVARA!! DA LI SE KOD NAS PRODAJE KVALITETNA RIBA?

PREVARA!! DA LI SE KOD NAS PRODAJE KVALITETNA RIBA?

759
0

Po nekim podacima u Srbiji se po glavi stanovnika na godišnjem nivou pojede možda jedva kilogram ribe po stanovniku. To je svakako prosek, koji obuhvata mahom gradsko stanovništvo, dok se u nekim ruralnim područjima riba uopšte ne koristi, čak ni u dane posta.

E, kada smo kod posta, činjenica je da se riba jede samo tada i obično za završetak posta na Veliki petak pred Uskrs i na Badnje veče pred Božić. Ostalih dana posta retko. Nećemo uopšte ulaziti u to da li se i na ova dva praznika uopšte po verskim instrukcijama jede riba ili ne, time neka se bave sveštena lica i veroučitelji. Dakle, stručnjaci preporučuju bar dva puta nedeljno da se jede riba, ali kod nas prosto nema tradicije takve a i ruku na srce neke vrste riba su toliko skupe , čak i od mesa, pa će mnogi taj obrok spremljen od skupe ribe, radije zameniti sa jeftinijim mesom.

Srbija je izgubila izlaz na more i nije više mediteranska zemlja, pa svu ribu uvozi. Ko je baš dokon i čita deklaracije ( a trebalo bi da ih čitate ) videće da riba koja nam stiže u markete, dolazi iz Vijetnama, Kine, Argentine, Maroka ( sardine mahom ) i ostalih nama dalekih zemalja. Zašto je nema iz Jadranskog mora, zašto ne iz Crne Gore ili Hrvatske pitanje je za nadležna ministarstva.

Kvalitet ribe u Srbiji

Sem nešto malo sveže rečne ribe koju možete nabaviti u rano jutro ukoliko odete na pijacu pa se pogodite sa pecarošima ili alasima, sva ostala riba je mahom smrznuta ( morska ) dok se rečne mogu kupiti sveže.

Šaran, tolstolobik i pastrmka su jedine vrste riba koje se gaje u ribnjacima, pa dolaze sveže na pijace. Som, štuka, smuđ i ostale vrste rečne ribe mogu se naći izuzetno retko, što je šteta, jer imamo ptencijal bio staništa gde ove ribe mogu da žive i razmnožavaju se.

Što se samog kvaliteta tiče u hranljivom smislu sva riba bilo da je rečna ili morska ima gotovo jednake nutritivne karakteristike pa je potpuno svejedno da li ćemo se odlučiti za skušu ili šarana. Normalno je da su ukusi različiti pa će se po ukusu i džepu birati i riba koja će se spremati.

Međutim, ima jedna riba koja je izuzetno popularna i prodaje se u filetima a zove se „ Vijetnamski šaran.“ Taj šaran, osim što je izuzetno neukusan po navodima profesora koji se bave izučavanjem riba, jedina je riba koja nema ama baš nikakva nutritivna svojstva i gotovo je jednak grubom poređenju da je isto da li ste skuvali kilogram hartije ili ove ribe, jer u oba slučaja u organizam ne unosite ama baš ništa.