Naslovna Vesti Prevremeno sušenje stabla kajsije: APOPLEKSIJA!

Prevremeno sušenje stabla kajsije: APOPLEKSIJA!

1322
0

Iako je u svetu objavljeno nekoliko stotina naučnih radova koji se bave proučavanjem apopleksije kajsije, ovaj problem do danas nije rešen. Najtipičnija spoljašnja promena koja se zapaža je sušenje lišća.

Termin apopleksija označava iznenadno, prevremeno sušenje stabala kajsije. Radi se o kompleksnoj pojavi koja zavisi od niza faktori koji, pojedinačno ili zajedno, utiču na njeno ispoljavanje. Ova pojava je najveći problem u proizvodnji kajsije i dovodi u pitanje ekonomsku opravdanost gajenja ove voćne vrste.

Najčešće se sušenje javlja kod stabala starosti od 6 do 15 godina. Na preseku grana ili debla zahvaćenih sušenjem uočava se da tkiva (floem, kambijum i ksilem) dobijaju braon boju. Širenjem promene boje tkiva, naročito kada je nastalo kružno oštećenje tkiva, dolazi do prekida cirkulacije sokova i naglog sušenja oštećenih grana ili čitavih stabala.

Ima slučajeva da povređeno mesto zaraste i da takvo stablo relativno dugo živi i normalno rađa.

Uzročnici mogu da budu niske temperature, suša, podloga, visina kalemljenja, proređivanje plodova, obrada zemljišta, prethodna kultura i potkultura i grupa bioloških činilaca parazitne prirode.

Mere zaštite na prvom mestu!

Prevremeno sušenje stabala kajsije može se sprečiti ili bar umanjiti samo primenom preventivnih mera od kojih su najznačajnije:

  • gajenje kajsije samo u lokalitetima s povoljnim klimatskim i zemljišnim uslovima
  • visoko kalemljenje (80-120 cm) na odgovarajućim podlogama (belošljiva)
  • gajenje sorti koje imaju duže biološko zimsko mirovanje
  • primena letnje umesto zimske rezidbe
  • izbegavanje povreda pri obradi zemljišta

Svakako, redovno odsecanje suvih grana i krčenje osušenih stabala kao i prskanje zasada na jesen i u proleće.

 

M.S.