Naslovna Vesti PREZADUŽENOST poljoprivrednika – MIT ili ISTINA?

PREZADUŽENOST poljoprivrednika – MIT ili ISTINA?

1123
0

Teško je poverovati, toliko poštenih ljudi, koji mnogo duguju? Da, istina je, zaduženost poljoprivrednika u ovom trenutku je POLA MILIJARDE EVRA!

Da li je u pitanju poštenje ili muka koja je naterala domaćine da se zaduže ne bi li opstali i tako stavili sebe u bezizlaznu situaciju? Sve bi ovo lepo zvučalo i mirisalo na napredak, da svako može da naplati svoje proizvode po realnoj ceni, međutim problem obično nastaju u situaciji kakvu poznajemo danas.

Pomenuti napredak, razvoj, nova i savremena mehanizacija, štale, objekti, deluju nezamislivo i nedostižno bez KREDITA!

Poljoprivreda, kao ni jedna grana privrede, ne može da funkcioniše bez kredita, tačnije, nikada nije ni mogla!

Mehanizacija koje je prosečne starosti u Srbiji preko 20 godina, čak su i ti traktori kupovani na kredit, danas nam se možda čini da je sve mnogo gore i strašnije, ali kreditiranje je ciklus koji se ponavlja mnogo, mnogo godina unazad!

Naravno sada se radi o mnogo skupljim, većim i savremenijim mašinama, sve to skuplje košta, održavanje, popravka, servisiranje, to su stvari koje direktno utiču na budžet poljoprivrednika.

Poljoprivrednici, sa zastarelom mehanizacijom, NE MOGU da budu konkrurentni, sa prinosima a ni sa kvalitetom, pa su PRINUĐENI da uzimaju kredite da bi bili u korak sa vremenom.

Gost emisije Bolja zemlja, Milan Brković ispred Kreditnog biroa izjavio da poljoprivrednici UREDNO I BLAGOVREMENO izmiriju svoje kredite i obaveze prema BANKAMA!

Kako i na koji način poljoprivrednici vraćaju kredite? Odgovor je jednostavan, uzimanjem novih kredita!

Uzmimo za primer Vojvodinu, ovu pitomu ravnicu presecaju velike reke, plodnog i crnog zemljišta ima na pretek! Ali gotovo da svako poljoprivredno gazdinstvo ima neki kredit, a ako govorimo o gazdinstvima sa većom površinom, radi se o neuporedivo većim ciframa!

Sa velikim površinama i savremenom mehanizacijom, APETITI rastu, a za sve to je potreban NOVAC, koji nam BANKA pozajmljuje. Treba što pre otvoriti to pitanje, kako naći REŠENJE za smanjenje kreditnog zaduženja?

Ljudi duguju milionske cifre! Potpuno pouzdan podatak da je prosečno kreditno zaduženje po svakom kreditu iznosi 900.000 dinara, a broj kredita je vrtoglavih 70.000!

Na kraju se postavlja pitanje, ko to nama kroji apetite?

Iskreno rečeno, retko ko uspe da se izvuče iz tog začaranog kruga kredita, odnosno kako se popularno još naziva “trka pacova”

 

M.S.