Naslovna Vesti Primećena pojava NEMATODA!

Primećena pojava NEMATODA!

1198
0
foto: M. Stojanović, simptomi prisustva nematoda na korenu paradajza
foto: M. Stojanović, simptomi prisustva nematoda na korenu paradajza

U plasteničkoj proizvodnji proizvođači se susreću sa mnogobrojnim problemima, bolestima i štetočinama, koji negativno utiču na njihovu proizvodnju i udaraju po džepu!

Obilaskom terena, u selu Izvor koje se nalazi u neposrednoj blizini Žitorađe, primećena je pojava nematoda na korenu paradajza.

Proizvođač Srđan Stamenković ima plastenike na površini od 50 ari sa grejanjem. Kulture koje gaji su krastavac i paradajz, retko je to slučaj sa spanaćem ili zelenom salatom.

Prema rečima stručnjaka, nematode se najčešće javljaju u monokulturi. Posebno napadaju krastavac.

Konkretno u ovom slučaju, registrovano je prisustvo nematoda na korenu paradajza u uslovima plasteničke proizvodnje. Vrsta nematode može biti potvrđena samo na osnovu laboratorijske analize.

Karakteristični simptomi se primećuju na korenu biljke, u ovom slučaju paradajza, u vidu izbočina, odnosno nabora gde koren gubi svoje osnovne funkcije, polako odumire, gubi turgorov pritisak i suši se. Biljka odumire jer voda sa rastvorenim mineralnim materijama ne dopire do stabla, odnosno nema aktivnog transporta.

Vrlo je važno napomenuti da se hrane sadržajem iz ćelija. Larve mogu da prežive nekoliko godina, što predstavlja otežavajuću okolnost za povrtare i potencijalne probleme u proizvodnji, pa je samim tim proces zaštite i suzbijanja vrlo težak i trnovit.

Postavlja se pitanje, kako ih suzbiti ili makar smanjiti njihovo prisustvo?

Najpre treba istaći da treba kvalitetno odraditi dezinfekciju zemljišta. Za uspešno suzbijanje, neophodno je poštovati plodored, zatim odabir otpornih sorti, adekvatnu obradu zemljišta uz primenu odgovarajućih sredstava, pored navedene dezinfekcije, trebalo bi odraditi proces sterilizacije.

 

 

M.S.