Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Priprema roda višnje za sledeću godinu

Priprema roda višnje za sledeću godinu

667
0

U ovoj godini niske prolećne temperature i prizemni mraz u dolinama naneo je značajne štete zasadima višnje, ali i ostalim voćnim vrstama. Proizvodna godina u kojoj je rod smanjen, na drugoj strani obezbedila je zadovoljavajuću otkupnu cenu. Proizvođači višnje kažu da su zadovoljni, a mnogi planiraju i proširenje zasada.

Ipak, da bi ostvarili visoke prinose i dobar kvalitet i u narednim godinama mora se raditi na unapređenju tehnologije proizvodnje. Jedan od važnijih segmenata proizvodnje je pravoremena zaštitia i nega voćnjaka tokom cele godine.

Višnja je vrsta koja je veoma osetljiva na infekcije gljive Coccomyces heimalis, koja prouzrokuje pegavost lišća. Ovo je prvenstveno bolest lista, što znači da može uticati na bujnost i zdravlje stabla. Prvi simptomi se pojavljuju na naličju praćeni crvenilom lišća. Braon pege se s vremenom spajaju i ceo list žuti, a ubrzo i opada. Pri jačim infekcijama simptomi se ispoljavaju na plodovima i peteljkama.

Ako dođe do prevremenog opadanja lišća, stablo ne može da se pripremi za zimu, svetle je boje, sa niskim sadržajem hranljivih materija, a ugroženo je i formiranje pupoljaka za naredne dve godine. Posebne štete mogu nastati na mlađim stablima, jer teže odrvene i osetljivije su na niske temperature.

Tokom prethodnog meseca pisali smo o ovoj bolesti i naglasili važnost zaštite višnje posle berbe. Tretmanom posle berbe sprečavaju se konidijske infekcije i smanjuje infekcioni potencijal za sledeću godinu.

Za zaštitu višnje možete primeniti preparat kao što je Odeon u količini 2kg/ha (20g u 10l vode). U slučaju više padavina tretman ponoviti za 14 dana. Ukoliko imate dodatnih pitanja obratite se našem stručnjaku na broj telefona – 011/7852-767.

Dipl. inž. Jovanka Petrović, Chemical Agrosava