Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Priručnik o bolesti kvrgave kože od sada i na srpskom!

Priručnik o bolesti kvrgave kože od sada i na srpskom!

593
0

U saopštenju FAO koje je dostavljeno Tanjugu praktični priručnik Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija u vezi sa stočnom bolešću kvrgave kože od sada je dostupan i na srpskom jeziku.

Bolest kvrgave kože je poznata već dugo vremena, ali je do skoro bila ograničena na područje supsaharske Afrike, međutim od 2015. godine prisutna je na Balkanu, a njeno širenje je u Srbiji i Crnoj Gori zaustavljeno 2016. godine.

Danijel Beltran-Alkrudo iz FAO, izjavio je da bolest kvrgave kože može naneti posebno malim farmerima velike ekonomske gubitke, jer se oni oslanjaju na pojedinačne životinje, a takođe ova bolest može ostaviti ozbiljne posledice po trgovinu zemalja izvoznica.

Foto: Pixabay

U priručniku se pored detalja o samoj bolesti kliničkim znakovima, geografskoj distribuciji, epidemiologiji i načinima prenosa, mogu pronaći i informacije vezane za a diferencijalnu dijagnostiku, postmortalne nalaze, laboratorijsku potvrdu, kao i terensku dijagnostiku, kao i preporuke za prikupljanje i transport uzoraka s terena do laboratorija.

Ovaj besplatni priručnik će svakako veterinarima omugućiti da se lakše snađu u situacijama kada se susretnu sa bolešću kvrgave kože, a pored srpskog jezika dostupan je i na engleskom, ruskom, makedonskom, turskom i albanskom jeziku, a uskoro će biti preveden i na ukrajinski i rumunski jezik.

 

Izvor: Tanjug

Prethodni tekstSrbija i jug Francuske su najbolja podneblja u Evropi za gajenje ruža!
Sledeći tekstProizvodi iz Srbije na sajmu Biofach u Nemačkoj – od 14. do 17. februara!