Naslovna Vesti PRIVREDNICI I FARMERI MORAĆE USKORO DA SE OKRENU CIRKULARNOJ EKONOMIJI – PROČITAJTE...

PRIVREDNICI I FARMERI MORAĆE USKORO DA SE OKRENU CIRKULARNOJ EKONOMIJI – PROČITAJTE VIŠE O TOME!

328
0
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cirkularna ekonomija u svetu postaje veliki trend među farmerima i privrednicima. U Srbiji, njeni principi su se primenjivali odvajkada na starim srpskim domaćinstvima raznovrsne proizvodnje, pa se sa intenzivnom poljoprivrednom taj koncept nekako napuštao. Cirkularna ekonomija je drugim rečima održiva proizvodnja u kojoj se maksimalno i racinonalno iskorišćavaju svi resursi.

Zašto je ona važna?

Cirkularnom ekonomijom u poljoprivredi smanjuju se izdaci i rizici i svi važni inputi koji su potrebni za proizvodnju krajnjeg proizvoda nastaju na jednoj farmi. Donekle je to princip organske ili agroekološke proizvodnje, a sve više o njoj razmišljaju i konvencionalni proizvođači.

Kako to izgleda u poljoprivredi?

Drugim rečima, ratarstvo, stočarstvo i hortikultura koriste sirovine iz međusobne razmene lanaca snabdevanja. Na primer, teži se kao tome da se više koristi prerađeno stajsko đubrivo, a sve manje veštačko. Ukidanje upotrebe veštačkih đubriva smanjiti će emisiju gasova i efekat staklene bašte do čega dolazi prilikom ovakvog đubrenja.

Podizanje kvaliteta i plodnosti zemljišta kroz korišćenje stajskog đubriva i setvu na primer, krmnog bilja, stvara se visok nivo organskih materija u zemljištu od azota do drugih minerala, koji ne samo da su dobri za zemljište, nego štite od suše jer efikasnije upijaju vodu.

Opet, upravo sa tih polja u vidu sena ili ispaše, mogu da se hrane životinje. Ispašom, vrlo je dobro poznato, proizvođač smanjuje upotrebu gotove hrane, a životinja sa livada je i zdravija.
U svakoj grani poljoprivredi, smanjuje se količina otpada i odbačenog resursa. Taj otpad priprema se za ponovnu upotrebu, pa između ostalog i u vidu biomase.

Najvažniji cilj cirkularne ekonomije je prelazak privrede prema energetskoj i sirovinskoj efikasnosti uz pomoć inovacija u tehnologiji. Uz sve to, vrlo je važno naglasiti da cirkularnom ekonomijom štedi se energija i smanjuje zagađenje vode, vazduha i zemljišta.

Poziv privrednicima za Akademiju cirkularne ekonomije
Krajem 2015. godine Evropska komisija usvojila je novi zakonski okvir za uvođenje modela ove ekonomije kako bi se kroz pametno korišćenje resursa obezbedio ekonomski rast. Krenuće se od privrednika.

Primenom koncepta cirkularne ekonomije u EU predviđa se oko 650 milijardi evra benefita za kompanije, dva miliona novih radnih mesta, kao i otvaranje novih tržišta. Takođe, procene su da se u Srbiji može otvoriti 30 000 novih radnih mesta prelaskom na ovaj ekonomski koncept.

Privredna komora Srbije pozvala je predstavnike malih i srednjih preduzeća da se prijave za Akademiju cirkularne ekonomije, koja će biti održana 4. oktobra i trajaće do kraja novembra. Poziv je otvoren do 29. septembra.

 

J.E.