Naslovna Vesti PRIZORI SA SRPSKIH NJIVA VRAĆAJU NADU: Rekordni prinosi i zarada nakon žetve...

PRIZORI SA SRPSKIH NJIVA VRAĆAJU NADU: Rekordni prinosi i zarada nakon žetve ULJANE REPICE! (VIDEO)

815
0

U periodu kada poljoprivredi u Srbiji ništa ne ide od ruke, donosimo vam priču sa srpskih njiva koja vraća nadu u bolje sutra.

Srpski poljoprivrednici dokazali su da je sve moguće, pa i žetva uljane repice krajem jula, pa i to da je moguće ostvariti rekordni prinost. Naime, kod nas je do pre par godina bilo nepoznato da postoji kasni hibrid uljane repice, priča koja sledi ostaviće vas bez teksta.

Ninoslav Jokanović iz Srbobrana i stručnjak za repicu i diplomirani inženjer za repicu, Milan Momčilović, napravili su eksperiment u kom su hteli da, ionako kasnom hibridu, što više produže vegetaciju. Najznačajniji podatak je taj da su prethodne godine repice imale 2 tone prinosa po hektaru, dok je ovde prinos neverotvatne 4 tone. Još neverovatniji podatak je da je ova repica posejana na samom kraju optimalnog roka, 26. Septembra:

„Tada smo odradili duboko oranje, urađenje su dve pripreme, zatim podrivanje zemljišta, nakon podrivanja smo 3 puta germinatorom prešli njivu i pripremili je za samu setvu, koju smo odradili tek 26. Septembra“, objašnjava Ninoslav Jokanović i navodi da je cilj da se što više usitni zemljište za klijanje, nešto što neodoljivo podseća na setu povrća.

Ispostavilo se da je tehnika koju su koristili Ninoslav i Momčilo dala stopocentne rezultate.

„Priprema je bila veoma dobro odrađena, školski – tvrda posteljica, mek pokrivač, idealno za seme posejano na dubini od 2,5 cm, ali ne smemo zaboraviti ni energiju samog semena. Više od 30 dana je trebalo ovom semenu da nikne. Kada smo došli na parcenu 32. Dan od setve i videli da je sve jedna biljka nikla, bili smo zaista ponosni i iznenađeni. Seme je iskoristilo prvu kišicu koja je pala  da 100% izađe napolje“, tvrdi dipl. Inž. Momčilović.

Nekoliko stvari je još priromoglo dobrom rezultatu žetve uljane repice:

  • Usled gotovo sušne jeseni, repica je ipak iskoristila snežan period
  • Bačen je mat pre prelaza germinatorom
  • Veća količina fosfora, koja je rezultirala dobrim ukorenjavanjem (50kg po jutru)
  • Veća količina kalijuma
  • Adekvatan preparat – tečno đubrivo za repicu
  • Dva prskanje insekticidom i jedan fungicidom na proleće

Poljoprivrednici iz Srbobrana posebnu pažnju posvetili su upravo prskanju i tvrde da su ostali upravu u tom delu napravili grešku:

„Većina poljoprivrednih proizvođač je izbegla fungicidni tretman jer je bilo veoma sušno, Ninoslav je uradio fungicidni tretman i ispostavilo se kao odličan izbor kada je nastupio period kiša. Zbog toga sada imamo tako zelenu i zdravu biljku“,objašnjava Momčilović.

„Neminovno je da ukoliko želite vrhunski prinos kod uljane repice, to uvek zavisi od mehanuzacije – dodao je on.

Detaljnije možete pogledati OVDE!