Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo PROBLEMI prilikom jagnjenja – odgajivači, pratite situaciju!

PROBLEMI prilikom jagnjenja – odgajivači, pratite situaciju!

813
0
jagnje
foto J. El Omari

U većini slučajeva jagnjenje ovaca ne zahteva dodatnu pomoć i intervenciju ovčara. Ovca se ojagnji bez problema i uz neznatnu pomoć jagnje „staje na noge“. I pored toga, u manjem broju slučajeva, zbog nekih problema, ako se ne pomogne tokom samog jagnjenja ili novorođenom jagnjetu, može vrlo brzo doći do njegovog uginuća, piše Zoran Nikolić ispred PSSS-e.

„Problemi koji mogu nastati kod jagnjenja mogu biti različiti. Prvojagnjenice u pojedinim slučajevima neće da same prihvate jagnje neposredno po rođenju. Ovce koje su u lošoj kondiciji sačekale jagnjenje, takođe mogu ponekad da izbegavaju prihvatanje jagnjeta, što zbog iscrpljenosti i neophodnog odmora nakon porođaja, što zbog slabije izraženog materinskog instinkta“, navodi Nikolić.

Krupnije jagnje može da bude uzrok težeg i dužeg toka samog jagnjenja i da zbog toga bude isrpljeno. S druge strane, bez obzira na tok porođaja, sitno i slabo vitalno jagnje takođe nije sposobno da samo ustane i počne sa nesmetanim uzimanjem kolostruma.

„Zadnji položaj jagnjeta kod porođaja, može da ima za posledicu uvlačenje tečnosti i sluzi u sistem organa za disanje, a to može da se desi i pri dužem toku jagnjenja. Razni nepravilni položaji jagnjeta pri porođaju, posebno ako je krupnije, sami po sebi predstavljaju problem“.

Sve su ovo situacije koje, ako izostane pomoć odgajivača, mogu za posledicu imati uginuće novorođene jagnjadi, ponekad i same ovce. To je razlog da odgajivač uvek prati situaciju u stadu, uoči na vreme ovce kod kojih se očekuje skoro jagnjenje i iste proprati tokom i nakon samog jagnjenja.

Izvor:  dipl. inž.Zoran Nikolić, PSSS

 

Julijana El Omari