Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Produžite radni vek svoje mašine: PODMAZIVANJE traktora

Produžite radni vek svoje mašine: PODMAZIVANJE traktora

1321
0

Možemo da u ovom tekstu pišemo o tome kako treba održavati neki nov traktor, pun elektronike, ali naša realnost i najveći broj traktora u Srbiji je stariji od 25 godina! Zato o njima posebno treba voditi računa, podmazivati ih i stalno proveravati!

Glavna tema ovog teksta je podmazivanje, pa ćemo vas s tim u vezi, u nastavku teksta sprovesti kroz nekoliko koraka kako da na najbolji način podmažete svoj traktor..

Prvo i osnovno, ono što se mora navesti, jeste podmazivanje upravljača, tj. volana. Stari traktori poput popularne trojke ili njemu sličnih nemaju hidrauliku u volanu i ako se stalno ne podmazuje, volan može da ide i teže nego što je to inače slučaj. Podmazivanje volana i kućišta volana pomoću tovatne masti ali se može koristi ulje SAE-90.

foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

Nakon toga, treba vršiti podmazivanje vretena za štelovanje poluga, što je jako bitna  i neizostavna radnja, jer poluge obavljaju najzahtevniji i često najteži deo posla prilikom rada i nose čitavo opterećenje mašine.

Podmazivanje spona, rukavaca i centralne osovine!

Ne treba zaboraviti podmazivanje motora, filtera za vazduh i hidraulika, gde se pravilnim podmazivanjem i održavanjem ovih delova mogu sprečiti potencijalni kvarovi, koji, iako se radi o jako starim mašinama, mogu biti izuzetno skupi za popravku.

Koristi se takođe tovatna mast i popularno ulje SAE-90, a kod podmazivanja hidraulika se koristi ulje pod nazivom HIDROL.