Naslovna Video Proizvodnja kalifornijske pastrmke u Istočnoj Srbiji

Proizvodnja kalifornijske pastrmke u Istočnoj Srbiji

1283
0

Zahvaljujući odličnom kvalitetu vode i vodnom resursu na padinama planine Beljanice u istočnoj Srbiji, u ekološki zaštićenom području, postoje odlični preduslovi za masovniju proizvodnju ribe, i to pretežno kalifornijske pastrmke.

Na svega 17 kilometara od Despotovca, petsto metara od reke Veliko vrelo, voda je toliko čista da može da se pije direktno sa izvora, umesto muzike i gradske vreve sluša se melodični zvuk vode i služi neizostavni specijalitet – lokalna pastrmka.

Ljudi, poput porodice Obradović, koji žive u ovom delu Srbije, svesni lepote netaknute prirode kojom su okruženi, gledaju da njene potencijale iskoriste na pravi način i privuku što više ljudi – i to seoskim turizmom.

Pa su tako dva brata Obradovića odlučili da sačuvaju ono što su im otac i deda ostavili, a to je pastrmski ribnjak, ali i unaprede ga.

Ribarstvo, kao jedna od grana poljoprivrede, je vrlo specifično i ne trpi greške, a da bi se godišnja proizvodnja očekivano realizovala, neophodno je poznavanje osnovnih potreba ribnjaka koji treba da se koncipira po instrukcijama ribarstva. Kada je reč o proizvodnji kalifornijske pastrmke, površine ribnjaka su uglavnom uslovljene resursima čiste i kvalitetne vode, kao što je i ribnjak Obradovića iz okoline Despotovca.

Put do produkta kao što je najkvalitetnija konzumna pastrmka traje godinu i po do dve godine i iziskuje neophodnu proizvodnju dobre i kvalitetne mlađi, koja se u ribnjacima, dobija mrešćenjem najkrupnijih i najkvalitetnijih primeraka.

A u zavisnosti od količine kiseonika u vodi i kvaliteta hrane, određuju se uslovi za proizvodnju izvrsnog produkta.

Sa godišnjom proizvodnjom od 3 tona vrhunske konzumne pastrmke, dugoročno gledano možda i više, za porodicu Obradović ovo bi moglo da postane dobro opredeljenje koje omogućuje solidnu zaradu.

Prethodni tekstMladi izvoznici crvenog kupusa
Sledeći tekstStanje u zemljama Zapadnog balkana kao pre izbijanja svetske krize!