Naslovna Vesti PROIZVODNJA LEKOVITOG BILJA – KAMILICA

PROIZVODNJA LEKOVITOG BILJA – KAMILICA

1012
0

Kod nas u poslednje vreme raste zaintersovanost poljoprivrednika za gajenje lekovitog bilja. Sve je više onih koji žele da gaje kamilicu a jedan od razloga je i taj, što proizvođača generalno ima malo a ono što je posebno važno je to, što se garantuje otkup, po ranije ugovorenoj ceni.

Kamilica daje još jedan plus, jer ne zahteva plodna zemljišta. Seje se u jesen ili u rano proleće ali je optimalan rok od sredine septembra do kraja oktobra. Kao najbolji predusev za kamilicu su strna žita.

Pre i nakon setve, zemljište se povalja. Na taj način se omogućava bolje prijanjanje semena uz čestice zemljišta a sprečava se i raznošenje semena ukoliko dune jači vetar.

Kamilica se gaji radi cvetnih glavica i cveta od aprila do maja. Najkvalitetnija kamilica od koje se dobija puno etarskog ulja je kada je ona u punom cvatu. Bere se ručno, po sunčanom i suvom vremenu ili pomoću specijalnih češljeva ili posebnim kombajnima. Suši se na promaji ili u sušari na temperaturi do 40ºC.

Što se tiče prouzrokovača bolesti i štetočina, kamilica je osetljiva na prouzrokovače peplnice koja se javlja ukoliko je vreme vlažno i toplo a od štetočina podložna je napadu tripsa i nematoda.

Sadnja kamilice po obodima parcele u velikoj meri može da doprinese pojavi nematoda. Kamilica ima niz lekovitih svojstava ali je najpopularnija u vidu čaja koji se pije kod prehlade i gripa.

Za pripremu ovog čaja potrebno je čak 2 supene kašike preliti ključalom vodom i odstaviti da odstoji, nakon čega se procedi i pije mlako. Dugotrajnim kuvanjem, što je najčešća greška kod pripreme čaja od kamilice, gube se lekovita svojstva.

 

G.V.