Prokuplje – najveći proizvođač višanja u Srbiji, izvozi u SAD i EU

  790
  0

  U organizaciji Opštine Prokuplje, 30.juna, je održana privredno-turistička i kulturna manifestacija „Dani višnje 2017“. Na manifestaciji su, između ostalog, prisustovali proizvođači višanja i proizvoda od tog voća iz topličkog regiona, otkupljivači, poljoprivredni stručnjaci, izlagači poljoprivrednih mašina.

  Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović je istakao da ovom manifestacijom žele da ukažu na značaj proizvodnje višnje na području ove opštine ali i šire regije. U Opštini Prokuplje višnja je zasađena na površini od oko 2.500 hektara, a godišnje se ostvaruje proizvodnja od oko 15.000 tona. Pa se tako ova opština nalazi na prvom mestu u Republici Srbiji po proizvodnji višnje.

  Osim na domaćem tržištu višnja sa ovog područja se plasira na tržište EU, a od nedavno i u SAD. Prema Paunovićevim rečima ostvareni godišnji prinos iznosi 20 miliona evra.

  Brend ovog kraja je, definitivno, oblačinska višnja kako zbog jedinstvenog kvaliteta, tako i zbog svojih tehnoloških i prehrambenih karakteristika. Paunović je rekao da su niske prolećne temperature i prizemni mraz umanjile rod za 50 odsto. Međutim, iako je rod smanjen, proizvođači višanje su donekle zadovoljni otkupnom cenom. Lokalna samouprava Opštine Prokuplje čini sve da poveća obim proizvodnih kapaciteta višnje. Više od 90 odsto proizvodnje, kako saznajemo od Paunovića, plasira se i proda van područja opštine.

  Paunović je u ime svih proizvođača javno pozvao državu da merama podsticaja i subvencija pomogne u naporima da se podigne nivo tehnologije, zatim dovedu strani investitori, pronađe rešenje za štetočinu žilogriz i prilagodi zahtevima savremenog tržišta.

  Prethodni tekstZaštita trešnje i višnje posle berbe
  Sledeći tekstSvako domaćinstvo će moći da prodaje svoj sir, mleko