Naslovna Vesti PROPAST VOĆARA 2019. GODINE: Zašto su sve cene pale? Da li je...

PROPAST VOĆARA 2019. GODINE: Zašto su sve cene pale? Da li je u pitanju manipulacija tržištem?

1167
0

VIŠNJA – manipulacija tržištem?

Ekipa emisije „Bolja zemlja“ i ovoga puta se postarala da sazna brojne informacije korisne za voćare Srbije, koje ovoga puta nisu nimalo pozitivne.

Prema informacijama koje smo dobili sa terena, otkup višnje se odvija po neregularnoj proceduri. Naime, ne dobijaju se listići na koje bi trebalo da bude identifikovana klasa, cena je sa 60 dinara pala na 30, a nezvaničen informacije su da se ljudima prodaje prva klasa, pa tek nakon prodaje telefonskim pozivom obaveštava da je u pitanju druga klasa.

Berba

Nije zavidna situacija ni kada je berba višnje u pitanju. Berača gotovo da više nema, dok se cene berba višnje kreću od 22 do 23 dinara, pa se postavlja pitanje da li je uopšte isplativo prodavati je za iznos od 30 dinara.

Na osnovu situacije sa terena primećuje se vrlo nekorektan odnos otkupljivača prema poljoprivrednicima, a sam otkup nije uređen iz razloga što ne postoji nijedan otkupni list koji bi bio standardizovan za celu Srbiju. Kada uzmemo u obzir zaštitu i krčenje višnje, postavlja se pitanje da li će više iko želeti da sadi istu sledeće godine.

S obzirom na to da samo Mađari i mi imamo veću količinu višanja u ovom trenutku, aktuelna situacija neodoljivo podseća na manipulaciju tržištem, jer su sve ostale zemlje Evrope devastirane sa zalihama ovog voća.

BRESKVA – PONIŽAVAJUĆE CENE!

Na osnovu poljoprivrednika koji se javljaju iz Udovica, breskve su koštale poražavajućih 15 do 20 dinara, što je zasigurno povezano sa izvozom u Rusku Federaciju.

Svakodnevno, voćari širom Srbije zovu redakciju „Bolje zemlje“ i žale se na aktuelno stanje na tržištu.

Bolja zemlja

S.Š.