Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Protekla sedmica zabeležila manji promet na BERZI!

Protekla sedmica zabeležila manji promet na BERZI!

947
0
foto: Pixabay, kiša koja je pala protekle noći u pojedinim delovima Srbije po svemu sudeći biće dovoljna da ohrabri mnoge poljoprivrednike da krenu sa setvom pšenice
foto: Pixabay, kiša koja je pala protekle noći u pojedinim delovima Srbije po svemu sudeći biće dovoljna da ohrabri mnoge poljoprivrednike da krenu sa setvom pšenice

Smanjena aktivnost učesnika na robno berzanskom tržištu i blagi pad cena obeležili su proteklu sedmicu na produktoj berzi u Novom Sadu.

Jedan od glavnih razloga smanjenih aktivnosti je nizak vodostaj Dunava i neizvesnost o daljoj prohodnosti plovnog puta kojim se izvozi najveći deo domaćih žitarica.

Pšenicom se trgovalo u uskom trgovinskom opsegu od 18 do 18,20 dinara po kilogramu, potražnja za kvalitetnom pšenicom i dalje postoji dok su prodavci suzdržani, u iščekivanju bolje cene.

Kukuruzom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 13,70 dinara po kilogradu (bez PDV-a), u odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je ostala gotovo na istom nivou uz minimalnu oscilaciju od 0,12%.

Sojom se ove nedelje nije trgovalo na robno berzanskom tržištu, tražnja po cenama do 36,50 dinara po kilogramu (bez PDV-a) nije pronalazila svoje kupce usled slabe ponude ove uljarice.

Loša cena pšenice ne utiče i ne dodiruje samo poljoprivrednike, tom situacijom zabrinuti su i vlasnici mlinova, koji kažu da nikome ne ide u prilog tako niska cena, jer ni oni često ne mogu da prodaju svoje zalihe.

Kiša koja je pala protekle noći u pojedinim delovima Srbije po svemu sudeći biće dovoljna da ohrabri mnoge poljoprivrednike, neki da krenu sa osnovnom obradom zemljišta, sa oranjem, pripremanjem parcela, a onima koji su bili vredni i na vreme odradili ovu agrotehničku meru, da hrabro krenu u setvu, nadajući se dobrim prinosima na leto!

Izvor: Produktna berza

 

Miloš Stojanović

Prethodni tekstKoliko opština sa 70.000 hektara obradivog zemljišta ulaže u poljoprivredu?
Sledeći tekstKoliko možemo da učinimo za našu BOLJU ZEMLJU?