Naslovna Vesti Protivgradna mreža koja ODBIJA kuglice grada i košta skoro DUPLO manje!

Protivgradna mreža koja ODBIJA kuglice grada i košta skoro DUPLO manje!

1877
0

O nekim stvarima, nikad nije prerano govoreći, a naročito kad se radi o zaštiti naših zasada. Milan Maksimović iz Bajine Bašte, gostujući u emisiji Bolja zemlja, predstavio je svoj izum – protivgradni sistem za bobičasto voće, u prvom redu malinu, jagode, grožđe, pa čak i povrće. Ovaj izum mu je doneo zlatnu medalju na Tesla festu i to sa razlogom.

„Prednost ove mreže jeste što ne skuplja kuglice grada na sebi, već ih odbija i one padaju sa strane. S obzirom na lučni oblik mreže, nema oštirih uglova i nema cepanja mreže. Druga prednost jeste što dozvoljava insektima da nesmetano opraše biljke“, kaže Maksimović.

Stubovi su bagremovi, koji se inače koriste za povezivanje u malinjacima, preko stubova je poprečna gredica i na njoj luk od posebne vrste plastike namenjene za poljoprivredu. Iako isprva zbunjujuće, zelena mreža preko, nije mreža za zasenu, već baš protivgradna, koja ima oko osam odsto zasene.

„U odnosu na postojeće sisteme protivgradne zaštite, izgradnja ovog bi bila 40 odsto jeftinija. Od mene možete da kupite kompletan protivgradni sistem sa stubovima“.

Koliko je ova mreža pouzdana i pravi izbor za vaš zasad, pogledajte u sledećem prilogu.

Bolja zemlja