Naslovna Vesti Prvi automatski protivgradni sistem u Srbiji štitiće područje od 13 opština

Prvi automatski protivgradni sistem u Srbiji štitiće područje od 13 opština

U izgradnju i njegovo opremanje uloženo je 308 miliona dinara.

349
0
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Prvi automatski sistem protivgradne zaštite u radarskom centru RHMZ-a kod Valjeva obišli su ove nedelje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

U izgradnju i njegovo opremanje uloženo je 308 miliona dinara, navodi se u saoštenju resornog ministarstva.

„Centar automatski u skraćenom vremenu dejstva upravlja protivgradnim raketama sa 99 lansirnih pozicija i štiti područje 13 opština odnosno više od 560.000 hektara površine sa uspešnošću od 70 procenata zaštite od grada, rečeno je prilikom obilaska automatskog protivgradnog sistema u radarskom centru Valjevo“, piše u saopštenju ministarstva poljoprivrede.

Foto: Pixabay

Ministar Nedimović objasnio je da je radarski centar kod Valjeva sada digitalizovan, pa je brzina reakcije do ispaljivanja 20 sekundi kada se protivgradnim raketama može gađati 16 ciljeva.

Gradonosni oblaci Srbiji najčešće dolaze sa zapada pa je, objasnio je Nedimović, važno ulaganje iz Srbije u 25 stanica od Vlasenice do Ruda u Republici Srpskoj kako bi se blagovremeno dejstvovalo i izbegao grad i štete u značajnom voćarskom kraju u Srbiji uz Drinu.

Predsednica Vlade Republike Srbije istakla je da je automatski sistem protivgradne zaštite veoma važna stvar kao jedno od sistemskih strateških ulaganja kako bi poljoprivredna proizvodnja bila efikasnija a prinosi veći.

Foto: Pixabay

Na uspostavljanju automatske protivgradne zaštite predano se i stručno radi od 2016. godine i sada stižu rezultati, rekla je Brnabić i dodala da su ovakvih sistemi trebali Srbiji decenijama unazad, da se pričalo, a nije ništa uradilo.

„Ovo je prvi automatizovani radarski centar u Južnoj Evropi“, istakla je predsednica Vlade. U budžetu za sledeću godinu izdvojeno je 600 miliona dinara, pa će automatizacija protivgradne zaštite biti nastavljena na Fruškoj gori, Užicu i Bukulji.