Prvi poziv za nabavku traktora već 20. decembra!

  528
  0

  Na sednici u Narodnoj Skupštini tokom rasprave o predlogu budžeta ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je će prvi poziv za poljoprivrednike u okviru IPARD programa biti objavljen 20. decembra, za nabavku traktora i druge mehanizacije.

  Ovim će početi realizacija dugo očekivanih predpristupnih sredstava EU-IPARD namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 miliona eura, koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine.

  Sve je planirano u cilju usaglašavanja poljoprivrede Srbije sa standardima EU i sva sredstva su namenjena unapređenju konkurentnosti poljoprivrednih i prerađivačih kapaciteta i unapređenju bezbednosti hrane u Srbiji.

  Budžetom za 2018. godinu Ministarstvo poljoprivrede opredelilo je 44,1 milijardi dinara, od čega je za subvencije ukupno namenjeno 34,3 milijarde, što je kako kaže Nedimović 2,4 milijarde dinara više nego u 2017. godini.

  U ova sredstva ne ulaze ona koja ćemo povući iz IPARD-a i sredstva namenjena za sisteme navodnjavanja, a za 2018. godinu je predviđeno 10 puta više sredstava za povećanje konkurentnosti poljoprivrede nego u 2017. godini.

  Što se tiče subvencija poljoprivrednicima po hektaru zemljišta one će ostati indentične kao i ove godine-rekao je Nedimović.

   

  Izvor: Blic

  Foto: N1