Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Pšenicu treba posejati DO KRAJA OKTOBRA

Pšenicu treba posejati DO KRAJA OKTOBRA

576
0
pšenica
Količina mineralnih đubriva primenuje se na osnovu hranljivih materija u zemlji, foto J. El Omari

Setva pšenice zavisi od klimatskih uslova i vremena skidanja preduseva. Usevi posejani u optimalnom roku imaju dovoljno vremena da dobro razviju kako korenov sistem, tako i nadzemni deo biljke i da se pripreme za prezimljavanje, piše stručnjak za ratarstvo PSSS Leskovac Boban Stanković.

„Setvu pšenice i ostalih žita treba po mogućnosti obaviti u optimalnom roku – do 25. oktobra. Pšenica ne podnosi proizvodnju u monokulturi. Najviše joj odgovaraju rani predusevi i to: grašak, pasulj, krompir, silažni kukuruz, suncokret, rane sorte šećerne repe i soje, rani i srednje rani hibridi kukuruza grupe zrenja 300-500“, kaže Stanković.

Za naše agroekološke uslove optimalni rokovi setve pojedinih strnih žita su različiti; za ozimi tritikale od 25. septembra do 15. oktobra, za ozimu pšenicu od 1. do 25. oktobra, za ozimi ovas od 1. do 10. oktobra i za ozimu durum pšenicu od 5. do 31. oktobra.

„Izvan ovih optimalnih rokova setve proizvodnja je rizičnija, manje ekonomična i više zavisna od prirodnih činilaca. Za svaki dan kašnjenja posle optimalnog roka, norma treba da se uveća za 0,5 – 1 odsto, zavisno od kvaliteta setve“.

Pravilan izbor sorte i upotreba deklarisanog semena predstavlja preduslov za postizanje visokih i stabilnih prinosa. Svako odstupanje od optimalnog roka setve dovodi do smanjenja prinosa 5-20 odsto, u zavisnosti od broja dana zakašnjenja setve. Setva u optimalnom roku utiče na broj klasova po jedinici površine koji je osnovna komponenta prinosa.

Iako, pojedini stručnjaci navode da bi optimalan rok za setvu pšenice bio od 5. oktobra do 5. novembra, najbolji prinosi postižu se pri setvi između 10. i 15. oktobra.

Izvor: stručnjak za ratarstvo PSSS Leskovac Boban Stanković

 

J.E.