Raste izvoz organskih proizvoda

  712
  0

  Za ratarsku proizvodnju ima sve više zainteresovanih. U Ministarstvu poljoprivrede navode da su ratarska i voćarska proizvodnja najprivlačnije. Na osnovu podataka iz 2015.godine za 62% je povećana površina na kojoj se gaji organska hrana u odnosu na prethodnu, 2014.godinu.

  Izvoz organskih proizvoda u 2015. godini iznosio je 20 miliona evra, navodi za Tanjug Jelena Milić, samostalni savetnik za organsku poljoprivredu. Najviše se izvozi u Nemačku, Austriju, ali i na tržišta SAD, Japana. U skladu sa Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju ove godine podeljeno je 90 miliona dinara za organsku proizvodnju. U toku prošle godine podsticaji za organsku proizvodnju bili veći za 40 odsto u odnosnu na konvencionalnu proizvodnju. Taj procenat je još veći ove godine prema rečima Jelene Milić.

  Što se tiče stočarske proizvodnje ostala je na prošlogodišnjem nivou. Razlog stagnacije je što organski proizvođači imaju i dodatne troškove prema firmama za kontrolu njihove proizvodnje, kao i to da su dužni da sertifikuju njihove organske proizvode.  Ministarstvo poljoprivrede refundira troškove kontrole i sertifikacije organske proizvodnje i na taj način potpomaže organsku proizvodnju. Ove godine je to u iznosu od  50% a za područja sa otežanim uslovima u poljoprivredi 65%.

  Ove godine ovlašćenje je dobilo šest kontrolnih organizacija u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji. Kada se proizvođač odluči za neku od tih organizacija, zaključuje sa tom organizacijom ugovor i od tog trenutka za proizvođača teče vreme koje je potrebno da se sa konvencionalnog načina proizvodnje pređe na organsku. Za jednogodišnje biljne vrste taj period može da traje i dve godine, a za višegodišnje biljne vrste 

  Izvor: Dnevnik