Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Ratari će uskoro UNAPRED ZNATI CENE PROIZVODA

Ratari će uskoro UNAPRED ZNATI CENE PROIZVODA

436
0

Sledeće godine ratari će znati približne cene proizvoda, rekao je  ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prilikom posete kikindskih sela Mokrin, Banatsko Veliko Selo i Rusko Selo.

Kako bi pomoglo poljoprivrednicima, resorno ministarstvo trebalo bi do kraja godine da osnuje registar cena proizvoda, kako bi ratari unapred znali približne cene za narednu godinu i na taj način mogli da planiraju svoju proizvodnju, preneo je RTV.

Poljoprivrednici sa severa Banata ponovo su ukazali ministru na probleme prilikom izdavanja državne zemlje u zakup i na nisku otkupnu cenu tovnih junadi.

„Pričali smo o državnoj zemlji; od sledeće godine ratari će moći da iznajme zemlju od četiri do osam godina, a ono što ih muči jesu subvencije i dizel gorivo. Radimo na tome da uvedemo instituciju profesionalnog poljoprivrednog proizvođača i oni mogu da očekuju daleko bolje uslove„, rekao je Nedimović.

Ministar je istakao da će se boljitak u domaćem agraru osetiti već početkom naredne godine, kao i to da ne očekuje značajnije promene u setvenoj strukturi jesenje setve.

Izvor: RTV

 

J.E.