Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija RAVNANJE ZEMLJIŠTA LASEROM

RAVNANJE ZEMLJIŠTA LASEROM

1827
261

Kao i svako zemljište, pogotovu ono pored reka je bilo izloženo delovanju sila koje su ga menjale, različitim kretanjima voda, zbog različite propusnosti terena i slično. U celosti, zemljište po Vojvodini je mnogo manje od idelno ravnog i u stvari postoji veliki broj parcela sa raznim „doljama“ kako ih zovu poljoprivrednici, odnosno mestima gde postoje mikrodepresije.

Same po sebi te male depresije ne moraju da budu nužno loše. Međutim u praksi uglavnom jesu, i zanimljivo je da ne nestaju sa oranjem ili obradom zemljišta. Mada generalno možemo da očekujemo da u budućnosti i bude sve manje oranja. U tim mikro-depresijama se skuplja voda i stvaraju se s jedne strane vodoleže, a sa druge strane, to je „dobra“ drenaža za ostatak terena. Na taj način praktično deo njive pliva u vodi, a drugi deo nema dovoljno vode.  

LASER POLJOPRIVREDA

    Međutim, rešenje postoji, kako da se od osrednje ili čak loše zemlje napravi odlična. Nikola Ošap iz Žablja je naš prvi domaćin koji je iz Italije nabavio sistem za ravnjanje zemljišta.

Ravnjanje, pa i malo više od toga. Princip, kako to radi može da deluje prost na prvu loptu. Srce sistema je laser koji je podignut na visinu od oko tri metra. Laseru se zadaju tačne kordinate parcele koja bi trebalo da se poravna i zatim se ostavi neko kraće vreme da skenira teren. Iz te jedne tačke, na osnovu matematičkih proračuna,  odbijanja laserskog zraka softver stvara 3D model parcele, gde se jasno vide delovi koji su uzdignuti i delovi koji su niži od proseka. U zavisnosti od toga koliko želimo da budemo precizni u kasnijem ravnanju postoje dve opcije „rezolucije“ koje mogu da se podese u zavisnosti od toga koliko tačno želite da poravnate njivu. Što je rezolucija skeniranja veća, to je kasnije veća i preciznost.

BRUTALNA SNAGA

    Posle skeniranja parcele i „obrade“ u specijalnom softveru, kompjuter izbaci mapu koja sadrži precizne inforamcije koliko će zemlje morati da se ukupno pomeri sa jednog  mesta na drugo da bi se njiva poravnala. Kompjuter pravi i šemu, optimizovanu, kretanju mašina kako bi se što manje goriva utrošilo. I tu onda dolazimo do brutalne snage. Kada se završi lasersko skeniranje na scenu nastupaju tri teška traktora od 150 – 250 konja koja vuku tri mašine. Prva je podrivač. Podrivač je manje-više standarni deo opreme, međutim u zavisnosti od toga koliko zemlje mora da se pomeri, može da dosta olakša stvari. Podrivač, podriva, negde pliće negde manje plitko kako bi zemlja bila rastresitija i lakša za kopanje. Dubina sa koje se zemlja vadi kao i neravnine koje se ispravljaju mogu da budu od 10 cm do 1 m. Posle podrivanja nekog dela parcele dolaze dve mašine koje navodi kompjuter, mada naravno i dalje dosta toga počiva na operateru. Traktorista u kabini dobija instrukcije gde da ide i samo bi trebalo da to sledi. Prva mašina posle podrivača je skreper, a druga greder. Skreper ima dve „komore“ ili možda bi bilo bolje reći „kašike“ u koje ubacuje zemlju sa uzvišenja. U zavisnosti od toga koliko se precizno radi uzima manje ili više zemlje iz tačke A u tačku B i daje instrukcije operateru da traktor odveze od jednog do drugog mesta. Posle skrepera koji uzima nekoliko kubika zemlje i istovari na određeno mesto dolazi greder koji poravna uzetu zemlju. I to bi bilo to. Naravno stvari su ipak malo složenije nego što izgleda ili može da stane u par rečenica, ali ako uprostimo proces, mašine jednostavno pomeraju zemljište iz mesta gde ga ima više u mesto gde ga ima manje. I tako u nedogled. Zapravo, ne u nedogled, već po zadatom režimu sve dok kompjuter ne zaključi da je taj „fejslifting“ parcele približno onakav kakav je zadat.

    A kad smo kod toga, rekli smo da prevashodno ovaj sistem služi da poravna parcele, međutim, to nije sve. U stvari, možete da zadate bilo kakav izgled i skoro možemo da kažemo baš bilo kakav koji želite da dobijete i onda samo pratite instrukcije i ravnate njivu. Možete da na primer napravite blagi nagib tako da se voda sliva više u jednu stranu ili više na drugu stranu. Ako želite, možete da napravite i breg na sred njive, ako vam je potreban iz bilo kog razloga. Sistem je jednostavan uzmi zemlju – odbaci zemlju – poravnaj – nastavi dalje… i tako dokle god imate goriva i strpljenja. A to nas dovodi i do narednog pitanja.

BRZINA I DRUGE MANE

    U celoj ideji da stvarno dobijete parcelu koja je „ravna kao tepsija“ može da postoji samo jedan problem. Cena tog procesa. Jasno je da su ovo zemljani radovi, a svi zemljani radovi puno koštaju. Međutim, ovo košta čak i više nego što izgleda. Ceo sistem sa laserom i dve mašine, bez traktora i podrivača košta oko 100 000 evra. Pri tome, kako kaže Ošap, dnevno može da uradi svega 1 hektar zemljišta. Plus, osim toga, tokom većeg dela godine, vi zapravo ne možete da radite sa mašinama jer se tu nalazi usev. U stvari čak morate i da prilagodite plodored tako da vam na njivama bude pšenica ili neki usev koji se skida tokom leta da bi zemlja bila slobodna. Morate da angažujete tri mašine, tri traktoriste istovremeno. Morate da radeći jedan hetkar dnevno otplatite sistem od 100 000 evra i amortizaciju tri traktora i podrivača koji uopšte ne ulaze u tu cifru. Uz to, tu je naravno i gorivo. Govorimo o redu veličina stotina litara po hektaru. Recimo dakle da bi neka osnovna cena bila vrlo fleksibilna od 500 do 1400 evra u zavinosti od zemljišta, vremena, sezone itd. Naravno ne treba zaboraviti i to da, mada zemljište može da se u teoriji pomera do mile volje, u stvarnosti oranični sloj je uvek podjednako debeo. Dakle, ne možete da na svim terenima jednostavno radite do dubine koju želite. Ukoliko preterate nailazite na mrtvicu.

… ALI ZATO PREDNOSTI …   

    Najveća prednost je što na ovaj način od parcela koje su osrednje i koje imaju nisku cenu, dobijate odlične komade zemljišta. Prinosi su značajno veći. Kulture kao što je na primer luk, što je Ošap i lično probao ili drugo povrće koje na nekim mestima i nije moglo da se gaji, postaju zanimljive i atraktivne. Povećan profit u toku par godina za ratarske useve, a možda čak i samo jednu godinu za povrtarske može nadoknaditi sve troškove. Uz to, ne zaboravite da je ravnjanje zemljišta – strateški važna stvar. Dakle, to radite jednom, pa možda i u narednih (nadamo se vi lično) sto godina. Ošap je za sada „sredio“ 300 hektara svoje zemlje. U perspektivi namerava da nabavi još jednu, veću mašinu i da počne da pruža usluge. Za sada, to je jedina takva mašina u Srbiji. Čak i da radi od sada pa u narednih 100 godina teško da može da „popravi“ svo zemljište koje bi moglo da se popravi.

    Sigurno je da je Ošap Nikola, poljoprivrednik koji ima decenije iskustva, dobro procenio stvari kada je nabavio mašinu i ušao u proces. Takve stvari su nam potrebne.

    Strateški za Srbiju je važno da se nabavi više ovakvih sistema i da se počne. Italijani su počeli to pre nekoliko decenija, doduše primitvnije u početku, i veći deo svog zemljišta su već poravnali.

.

Prethodni tekstPovratnik iz Švajcarske
Sledeći tekstRAMPA ZA NAŠE BRAŠNO

Коментари су затворени.