Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Razmena junadi za kukuruz – ideja koja se ISTOPILA!

Razmena junadi za kukuruz – ideja koja se ISTOPILA!

530
0
tobi, pexels
Najveća prepreka; procedura i rok trajanja, foto pexels

O razmeni junadi za merkantilni kukuruz govori se već nedeljama, a ništa se posebno ne radi po tom pitanju, čini se. Mnogi stočari, revoltirani lošim uslovima već su prodali svoju stoku, neki, nažalost i zauvek napustili tov. Od kad je Udruženje „Agroprofit“ iz Novog Sada insistiralo na izmeni poziva Republičke direkcije za robne rezerve, koja bi omogućila većini stočara da zadovolji uslove razmene junadi za kukuruz, do sada se prijavilo između 40 i 50 stočara i prodato svega 1000 junadi, kaže za portal Bolja zemlja predsenik Udruženja „Agroprofit“ Čedomir Keco.

„Država je donela, na naše insistiranje, novi koncept,  gde smo mi pokušali da ‘olabavimo’ stvari i da se što više ljudi prijavi; povećali smo količinu za razmenu, težina junadi je neograničena, pa smo izmenili da mogu da se predaju junići i stariji od 18 meseci, a onda smo produžili i prijavljivanje do kraja septembra“, kaže Keco.

Glavni razlog zašto su mnogi odustali jeste ‘zamršena’ procedura i predugačak rok trajanja čitave procedure razmene.

„Kad se krenulo sa tom idejom, trebalo je najkraće i najefektnije to sprovosti u delo, sada to više nema smisla! Onda je neko pametan izmislio da se uz prijavu mora staviti uverenje o zdravlju životinja, koje se po zakonu izdaje jedino na utovaru, odnosno na putu za klanicu – znači sve je izmišljeno da traje, traje i da se ta ideja topi“, ističe naš sagvornik.

Osim prepreka, kao što je starost junadi za predaju; o čemu je bilo reči u prethodnim emisijama Bolje zemlje, kilaže, zdravstvenog uverenja, klanica koje obaraju cene, zatim niska cena kukuruza na berzi, proneta je vest da će se pored prošlogodišnjeg kukurza, nuditi i ovogodišnji, čija je cena niža u odnosu na onaj iz 2018. godine.

„Država je klimnula glavom i rekla je da poljoprivrednici imaju pravo da prodaju kukuruz koje je prethodno objavila na zvaničnom sajtu Republičke direkcije za robne rezerve da nemaju, onda smo rekli da prihvatamo kukuruz, rod 2018. Onda su oni dodali još i kukuruz iz 2019. godine. Ja sam protiv toga. Cela priča je u tome da li oni uopšte imaju taj kukuruz za stočare? Tu je cela naša dramaturgija, oko odlaganja, izmišljanja i sve redom…“, navodi Čedomir Keco.

Do 15. oktobra znaće se kako stvari stoje; od toga koliko je junadi predato, ko je i po kojoj ceni prodao kukuruz (i koji). Mnogi stočari su se uzdali u najavljen izvoz, pa su tovili stoku dok nije objavljen poziv. Međutim, zbog nepovoljnih uslova mnogi su odlučili da prodaju junad po nižoj ceni od one kojoj su se nadali i koja ima je obećana. Tema izvoza ponovo postaje aktuelna, a o tome će biti više informacija sledeće nedelje, najavljuje naš sagovornik.

„Mi ćemo iduće nedelje znati, na osnovu svega što je obećavano, da li ima izvoza ili nema izvoza i koliko? Ako se ne dogodi izvoz, mi smo tovno govedarstvo ugasill. Sad ja radim na tome, a to će biti poslednji trzaj, da brendiramo bejbi bif – srpsku junetinu, jer bez stočarstva nema kvaliteta u poljoprivreda, sve ostalo je priča“, zaključuje Keco.

 

J.E.