Naslovna Vesti Razmislite o uzgoju BRUSNICE – otporna na mraz, lek za dijabetičare

Razmislite o uzgoju BRUSNICE – otporna na mraz, lek za dijabetičare

458
0
brusnica, pixabay
Interesantna za uzgoj, sušena i preko 800 dinara za kilogram, foto pixabay

Borovnica je zimzelena puzavica karakteristična za severne zemlje sveta, kojoj naročito pogoduje kiselo zemljište, hladnija klima i više nadmorske visine. Bogata je antioksidansima i pozitivno deluje na kardio vaskularni sistem, a naročito je specifična njena upotreba u lečenju urinarskih infekcija. Lepšem polu naročito preporučuju čaj od brusnice. Borovnica je zgodna za preradu, pa je sve češće srećemo u kolačima, pitama, čajevima. Kilogram sušene košta i preko 800 dinara, a zgodna je i za duboko zamrzavanje. Rusija se naročito okrenula uzgoju ovog voća.

Ipak, uzgoj brusnice nije toliko zastupljen kod nas, iako pojedini delovi Srbije poseduju klimat pogodan za njen uzgoj. Brusnica traži zemljišta na kojima je količina padavina veća od isparenja, nešto hladniju klimu do 1500 metara nadmorske visine i kiselo zemljište do 5,5 pH. Važno je to što je otporna na mraz.

Sadi se u jamama dubokim najviše 35 cm, u koje se stavi treset odgovarajuće kiselosti. Preporučuje se i njegovo mešanje sa piljevinom četinara ili peskom, a moguće je dodati konjsko ili drugo stajsko đubrivo, preporučuju stručnjaci. Sadi se na rastojanju do 40 cm u redu i od 60 do 80 cm između redova. Prihrana mineralima je jako važna, kao i celogodišnje zalivanje, a naročito u sušnim letima kao što je bilo ove godine. Preporučuje se čak i zalivanje kišnicom. Pošto je vrlo specifična traži drenažno tlo, zato se u tresetu preporučuje pesak, jer bi zbog viška vode istrulio koren.

Ako se pitate koju zaštitu traži, njen jedini problem je korov, koji mora biti ručno otklonjen i to pažljivo da se ne bi oštetila sama sadnica. Korov je nazastupljeniji u prve tri godine.

Branje ručno ili plavljenjem zasada

brusnica, pixabay
Zasadi mogu da se plave, kako bi se bobice odvojile od matične biljke, foto pixabay

Od treće godine počinje da daje svoj pun rod od pola do 1,3 kilograma po sadnici. Može da se bere ručno, ili da se zasadi plave kako bi se zrele bobice odvojile od matične biljke, uz pomoć mašina tresača, a zatim isplivale na površinu.

Naši rasadnici, nažalost, ne poseduju mnogo sadnica ove vrlo značajne i lekovite voćke. Poznato je da je evropska brusnica za razliku od američke grmasta, a ne puzavica, takođe daje za nijansu manji rod. Grm evropske brusnice raste oko 40 cm u visinu i isto toliko u širinu.

Od njenih listova i plodova prave se lekoviti čajevi, u svežem obliku se prave sokovi, plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a njime možemo pripremati džemove i ukusne soseve i jela. Poznat je njen dobrinos u lečenju Heliko bakterije, obnovi vida, snižavanju šećera u krvi. Pogodna je za osobe izložene stresu i smanjuje rizik od karcinoma.

 

Julijana El Omari