Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Realni problemi naših ovčara i da li postoji rešenje?

Realni problemi naših ovčara i da li postoji rešenje?

1203
0

Realan problem koji trenutno imaju vojvođanski ovčari, ali i mahom ovčari širom Srbije, jeste taj da, izmenom Pravilnika o podsticajima za kvalitetna priplodna grla, manji broj ovčara ostvaruje prava na subvencije.

Izvor: Bolja zemlja

U selu Obrovcu, poznatom ovčarskom kraju gde se svake godine održava manifestacija “ Ovčarski dani“, ima ukupno 1.500 umatičenih ovaca – od toga 1.200 umatičenog Il de Fransa, a 300 ovaca romanovske rase.

Izmenom uslova za ostvarenje podsticaja, sa 10 na 30 kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova, od 1.200 Il de Frans ovaca samo polovina će ove godine ostvariti pravo na subvencije.
Pitanje je koliko su zapravo manji ovčari finansijski u stanju da povećaju broj kvalitetnih priplodnih ovaca/ovnova jer je za to otprilike potrebno 2 godine – a bez subvencija to je skoro pa nemoguće.

Foto: Bolja zemlja

Osim toga, mnogo šta nije uređeno u našem ovčarstvu, počev od ocenjivanja na Novosadskom sajmu na šta su se požalili pojedini stočari putem društvenih mreža, ali i toga kako funkcioniše samo matičenje ovaca.

Spas je u udruživanju?!

Diplomirani veterinar Dragan Petrović i Zoran Kićanski, organizatori manifestacije „Ovčarski dani“ u Obrovcu, istakli su značaj udruživanja. Naime, pokrenuta je inicijativa da se napravi asocijacija koja u jednom momentu bi trebala da zaživi.

Foto: Pixabay

,,U ovoj našoj utakmici ovčarskoj lagano mali propadaju, a ako se ne udružimo vrlo brzo i mi koji mislimo da smo veliki ćemo propasti.“ – objasnio je Dragan Petrović, gost emisije Bolja zemlja.