Naslovna Vesti Reč stručnjaka – ovako ćete znati da li je proizvod koji kupujete...

Reč stručnjaka – ovako ćete znati da li je proizvod koji kupujete organski

Kako je u organskoj proizvodnji zabranjena upotreba sredstava sintetičko hemijskog porekla za zaštitu bilja, jedna od  prednosti ovih prozvoda je, što prema najvećem broju sporovedenih studija sadrže mnogostruko manji sadržaj  ostataka pesticida, nitrata i drugih štetnih materija.

1943
0

Organska proizvodnja je veoma specifična, proizvođači moraju da ispoštuju brojne zakone, procese, kao i da poštuju veliki broj ograničenja i zabrana kako bi njihov proizvod mogao da dobije sertifikat da je organski. Zato su i nedavno objavljeni rezultati hemijskih analiza organskih proizvoda sa beogradskih pijaca, koji su pokazali da “organski proizvodi nisu ništa bolji od običnih“, uneli pometnju među stručnjacima i poljoprivrednicima koji se bave organskom proizvodnjom.

Foto: Pixabay

U tom istraživanju analizirano 11 vrsta povrća i šampinjona, a rađen je 21 esencijalni, toksični i potencijalno toksični element u uzorcima, i dobijeni rezultati pokazali su da većina toksičnih elementata nije pronađena, a oni koji jesu bili su ispod nivoa maksimalno dozvoljenih koncentracija kod nas.

Sa druge strane, iz Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organika“ kažu za Bolju zemlju da objavljeni rezultati nisu dovoljni da bi se pouzdano iznosile tvrdnje i zaključci po pitanju kvaliteta organskog proizvedenog povrća i to na osnovu samo hemijskog ispitivanja.

Šta je dozvoljeno, a šta ne u organskoj proizvodnji

“Ti uzorki koji su uzeti za analize njihovo poreklo je nepoznato, što je potvrdila i autorka ispitivanja, navodeći  da ne postoji propratna dokumentacija o poreklu ispitivanih proizvoda. Zbog toga, postoji i ozbiljna sumnja da li su bili ispitivani uzorci sertifikovanih organskih proizvoda, odnosno onih koji su proizvedeni u sistemu kontrole i sertifikacije u skladu sa standardom i propisima o organskoj proizvodnji” kaže za Bolju zemlju Ivana Simić, generalni sekretar Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organika”.

Kako je u organskoj proizvodnji zabranjena upotreba sredstava sintetičko hemijskog porekla za zaštitu bilja, jedna od  prednosti ovih prozvoda je, što prema najvećem broju sprovedenih studija sadrže mnogostruko manji sadržaj  ostataka pesticida, nitrata i drugih štetnih materija.

Foto: Pixabay

“Organska proizvodnja je standard proizvodnje prehrambenih i drugih proizvoda regulisan  zakonskim i podzakonskim propisima,  koji uključuje određene principe, procedure i procese, i veliki broj ograničenja i zabrana. Organski proizvod je kontrolisan i sertifiikovan od strane nadležnih kontrolnih organizacija, koje su ovlašćene od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dodaje Ivana Simić.

Dobra informisanost kupaca organskih proizvoda

Kako objašnjava naša sagovornica sva istraživanja pokazuju da su potrošači organskih proizvoda obrazovani, edukovani kao i ekološki osvešćeni, kako u svetu tako i kod nas, koji pre nego što se odluče za potrošnju organski gajenih namirnica već se i  sami informišu o organskoj proizvodnji, kao jednom od standarda proizvodnje hrane i brojnim prednostima organskih proizvoda.

“Organska proizvodnja ima holistički pristup proizvodnji hrane i ekosistemu uz prioritetno očuvanje i unapređenje životne sredine, odnosno svih prirodnih resursa – zemjišta, voda, vazduha, živih organizama, biološke raznolikosti, dobrobiti životinja i zdravlja svih živih bića i upravo je i nastala kao  odgovor „zelenoj revoluciji“ i jedna je od poluga  da sačuvamo i unapredimo prirodne resurse, što nikada nije bilo aktuelnije, pa i u kontekstu alarmantnih klimatskih promena”, ističe Simić.

Potrošnja organskih proizvoda u velikom je usponu u poslednjih par godina, tako se pojavljuju i razne interesne grupe koje imaju različite ciljeve.

Foto: Pixabay

“I u svetu se povremeno vode negativne kampanje o organskim proizvodima koje nisu narušile ogroman trend razvoj organske proizvodnje i tržišta organskih proizvoda , kako u Evropi tako i na svetskom nivou, mi se nadamo da će tako biti i u Srbiji. Uostalom na potrošaču je da odabere ono što za njega predstavlja kvalitet” zaključuje naša sagovornica.

Rezultati istraživanja u Francuskoj

Nezavisna Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) radi procenu rizika bezbednosti hrane. Monitoring programi koji se sprovode u EU su jedni od najsveobuhvatnijih programa istraživanja hrane u svetu, koji pokrivaju više od 60.000 uzoraka hrane svake godine i analizu na skoro 800 različitih vrsta pesticida. Autori meta-analize objavljeni 2014. godine napominju da ishrana na bazi proizvoda iz organske proizvodnje može znatno da smanji unos pesticida u organizam čoveka. Istraživanje sprovedeno u Francuskoj je pokazalo da koncentracije ostataka pesticida u mleku dojilja opadaju sa porastom upotrebe organske hrane u svakodnevnoj ishrani (25-80%).

Foto: Pixabay

 Prednosti organske proizvodnje

  • zabrana upotrebe sintetčko hemijskih pesticida
  • sintetičkih mineralnih djubriva
  • genetički modifikovanih organizama
  • preventivna upotreba antibiotika, hormona kao i redukovana upotreba uobičajenih aditiva, konzervansa, emulgatora,  i veštačkih boja, koje se koriste u prehrambenoj industriji.