Regionalizacija – pravi se karta voćnih regija Srbije

  703
  0

  O procesu regionalizacije poljoprivredne proizvodnje se u Srbiji, kako piše „Agrobiz“, već uveliko govori. Cilj Srpskog ministarstva poljoprivrede je da poveća proizvodnju u Srbiji, a zatim i izvoz. A kako bi se stalo na put neplanskom podizanju voćnjaka, ministarstvo poljoprivrede je započelo izradu karte voćnih regija. Ova karta će pokazivati koje vrste voća i gde u Srbiji treba uzgajati

    Prema rečima, dr. Milana Lukića, direktora Instituta za voćarstvo u  Čačku, državne subvencije za zasade   voća bi trebalo da se isplaćuju  na osnovu toga koje su sorte voća stručnjaci predvideli za pojedine      regije.

    Vinogradari već imaju svoje regije, dok će i voćari uskoro dobiti  dokument ( koji će sadržati klimatske,    zemljopisne i geološke  karakteristike regija) kojim će se određivati koje vrste voća su na kojim  regijam    pogodne za uzgajanje. U tom slučaju svako će moći da uzgaja  na svom zemljištu bilo koju vrstu voća želi,  ali će isplata državnih  podsticaja zavisiti od toga da li je poštovana preporuka o sortama  predviđenim za  regiju u kojoj se voćnjak podiže, objasnio je Lukić za  Agrobiz.

   Prema statističkim podacima proizvodnja voća u Srbiji čini 11 odsto poljoprivredne proizvodnje. Kod  nas se najviše uzgaja, pored vinove loze, šljiva, malina, jabuka i višnje. Zastupljene su takođe, i breskve,  kruške, kajsije, trešnje, jagode i kupine. Korak koji bi pratio regionalizaciju bilo bi udruživanje.