Naslovna Vesti Rejonizacija bi rešila PROBLEME u voćarstvu!

Rejonizacija bi rešila PROBLEME u voćarstvu!

532
0

U šljivarstvu naše zemlje dominiraju sorte stvorene u Institutu za voćarstvo u Čačku. Prvenstveno čačanska lepotica, čačanska rodna, ali je i sve veće interesovanje za novije sorte – nadu, petru i divnu, prenosi Glas Zapadne Srbije.

„U skladu sa zakonskom regulativom za proizvodnju sadnog materijala imaćemo ih tokom 2021. godine, tako da mogu da zaključim da je šljiva vodeća vrsta voćaka u našoj zemlji. Ne treba ni zanemariti malinu koja je veoma dominantna i značajna ne samo po proizvodnji već i deviznom prilivu koju naša zemlja ostvaruje izvozom plodova“,  rekao je direktor Instituta za voćarstvo iz Čačka Milan Lukić.

Prema istraživanju portala Bolja zemlja i ove jeseni najveće interesovanje vlada za sadnicama šljive i to čačanske rodne, čačanske lepotice i stenlej. Takođe, traži se i sadnica više crvenog delišesa jabuke. U zavisnosti za koju proizvodnju proizvođač želi voćku, tu sortu bira. S druge strane, stručnjaci sa Instituta smatraju da će rejonizacija rešiti mnoge probleme u voćarstvu.

Ministarstvo je pre dve godine prepoznalo potrebu da se uradi rejonizacija. Ja bih rekao da je to jedna makrorejonizacija, imajući u vidu da radimo 17 vrsta voćaka, zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, i Zemunu, na području cele Srbije. Cilj je da se upravo prema agrotehnološkim uslovima, klimatskim i zemljišnim činiocima i karakteristikama pojedinim biljnih vrsta pozicioniramo tamo gde bi trebalo, i gde postoje najbolji uslovi za gajenje, pri čemu treba istaći da svaka vrsta voćke ima svoje zahteve kada je u pitanju klima i zemljište, poput kajsije, breskve i maline, koje se ne mogu gajiti svuda kao šljiva“, kaže direktor Instuituta.

Izvor: GZS

 

Julijana El Omari