Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo RENTABILNOST GUSAKA DONOSI PROFIT: MESO, PERJE, JAJA

RENTABILNOST GUSAKA DONOSI PROFIT: MESO, PERJE, JAJA

3424
0
foto: J. El Omari
foto: J. El Omari

Da li ste znali da jedno gušče košta oko 400 do 500 dinara, jaje 150 dinara, a kilogram perja oko 13 evra? To je samo jedan deo onoga što guska daje. Guske, nisu toliko zastupljene u organizovanom uzgoju u Srbiji i da jata možete zateći samo u pojedinim delovima Vojvodine. Ipak, guske su vrlo zahvalne za uzgoj i mogu obezbediti dobar dodatak kućnom budžetu, a organizovanim uzgojem još i pristojnu mesečnu zaradu.

Da krenemo od mesa:

U zavisnosti od sorte, guske mogu da teže od 6 do čak 15 kilograma. Inače cena jedne guske može biti i 2000 dinara. Meso je bogato gvožđem, cinkom, kalijumom, forsoform, a takođe sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B5, B9, B12, kao i vitaminom C. Izuzetno je zdravo da se deca hrane ovim mesom, a za odrasle je povoljno jer ne sadrži holesterol. Kažu da je guščija džigerica jako cenjena u svetu i smatra se pravim delikatesom, naročito u kombinaciji sa tartufima. Može da teži između 500 i 800 grama, a kilogram bude 50 evra. S druge strane, pojedini proizvođači prave i kulen i kobasice od gušćijeg mesa.

Mast za borbu protiv bronhitisa

Već je dobro poznato da se guščija mast koristi kao lek za bronhitis, astmu, kašalj, laringitis i uopšte probleme sa disajnim putevima, naročito kod dece. Teglica od 300 grama ove lekovite mast, odnosno guščijeg loja dostiže cenu i preko 1000 dinara, odnosno 3000 dinara za kilogram.

Zavidna cena jaja zbog veličine i male količine

Iako je cena za guščije jaje prilično viša od običnog kokošijeg, u proseku na godišnjem nivou guska snese do 60 jaja. Treba imati na umu, da uzgajivači koji se već ovim ozbiljno bave, jedan deo uvek ostavljaju za dalji uzgoj.

Samo perje može da obezbedi dovoljan prihod

Dovoljno je navesti – perjani jastuci, kao simbla bogatsva, luksuza ali i kvalitetnog sna.Guska ima tri sloja perja, najvrednije je svakako paperje, a od četiri godišnja čupanja, od proleća do jeseni, može se dobiti do jedan kilogram. U jednom čupanju dobija se oko 100 grama perja. Zarada za kilogram je oko 13 evra, a na veći broj gusaka, samo perije može biti dovoljan izvor prihoda.

Odlični su čuvari!

Guske vole slobodu, hrane se žitaricama i travom, pa je vrlo dobro poznato da posle gusaka, ne treba košenje travnjaka. Inače, dobre su majke i čuvari, jer gakanjem oteraju svakog uljeza iz dvorišta! Smatra se da je guska prva ptica koju je čovek pripitomio i da su je još stari Egipćani uzgajali, pa što ne bismo danas i mi!

 

J.E.