Republika Srpska – SSP pravi problem poljoprivrednicima

  667
  0

   Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU (SSP) stupio je na snagu 1.februara ove godine. Primenom ovog sporazuma, veći deo proizvoda iz EU je oslobođen carina, a uz to bilo je govora i o milionima pomoći nakon što sporazum stupi na snagu. Međutim, do te pomoći još uvek nije došlo. A što je još gore uvezeni evropski proizvodi zatrpavaju tržište Srpske. Zbog niže cene strane robe, domaći proizvođači su „ugušeni“.

  Prema analizama Svetske banke maksimalni gubitak tarifnih prihoda od uvoza proizvoda poljoprivrede i industrije iz EU bi mogao da iznosi od 51 do 68 miliona maraka na godišnjem nivou BiH. Svetska banka se bavi samo analizom poznatih stvari dok izostavlja indirektnu štetu poljoprivrednika u celoj BiH, gde se procenjuje da bi šteta iznosila oko 200 miliona maraka.

  “ SSP je uništio i nastavlja da uništava agrar“ – rekao je, za Novosti, Stojan Marinković predsednik udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske. Kako saznajemo od Marinkovića na tone krompira, paprike, paradajza se uvozi i plasira na tržište RS. Te mnogi poljoprivrednici odustaju od proizvodnje, jer im se ne isplati.

  Predsednik udruženja mlekara RS,  Vladimir Usorac izjavio je za Novosti da zbog SSP mlekari imaju 10 miliona litara viška, koje nemaju gde da prodaju.

  I tu nije kraj. Iz EU podvaljuju zaražena semena krompira i sve loše što ne mogu kod sebe da prodaju, naveo je Usorac.