Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Rešeno: Sudbinu kvaliteta mleka preuzima nacionalna laboratorija!

Rešeno: Sudbinu kvaliteta mleka preuzima nacionalna laboratorija!

676
0

Da nije sve tako crno, na veliki broj loših i pogrešnih poteza države u vezi stočarstva, pojavila se jedna dobra i pozitivna stvar.

Naši stočari već decenijama gaje visokomlečne muzne krave koje daju puno dobrog, zdravog i punomasnog mleka! Bezbroj puta smo slušali vesti o tome gde su stočari ispoljavali svoje nezadovoljstvo u pogledu plasmana mleka na tržište, tačnije mlekarama, prvenstveno ne zbog cene, već zbog procene kvaliteta, koja je kako kažu po rečima otkupljivača, bila loša.

Već duži vremenski period su stočari ucenjivanji i dobijali mnogo manje od onoga što zaslužuju. Ovakvo stanje se bez problema može uporediti sa stanjem u voćarstvu, to jest sa višnjom, procenom kvaliteta i svrstavanjem u drugu ili treću klasu, bez ikakvih opštih i jasno definisanih pravila po kojima se klasa određuje.

Da su bolji dani za stočare na vidiku – potvrđuje formiranje nacionalne referentne laboratorije!

Nacionalna referentna laboratorija je formirana, a od sledeće godine plaćanje mleka po kvalitetu.“ – najavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Da preciziramo, jasno i glasno, od trećeg kvartala naredne godine, kontrola kvaliteta mleka neće više biti posao a ni obaveza mlekara, tako da niko više neće moći da ucenjuje stočare kako mu padne na pamet.

Po svemu sudeći je samo država mogla da stane u zaštitu stočara i da prekine taj začarani krug u kome su mlekare i otkupljivači imali potpuni uticaj. Mleko će se plaćati po kvalitetu, a stočarima koji se budu izdvojili sa najboljim kvalitetom, isplaćivaće se najveće premije. Takođe je potrebno izmeniti Zakon o subvencijama. – dodao je ministar

Mleko će se za analizu uzimati direktno kod proizvođača na farmi ili u štali, odakle će direktno ići na ispitivanje i na bazi toga će se isplaćivati zarada i premija.

 

 

Izvor: Večernje novosti

Miloš Stojanović