Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo RESTITUCIJOM somborski stočari ostali I BEZ ZEMLJE I BEZ NOVCA!

RESTITUCIJOM somborski stočari ostali I BEZ ZEMLJE I BEZ NOVCA!

309
0
foto: Pixabay

U Somboru je državnu zemlju po pravu prečeg zakupa dobilo 218 stočara, kojima je raspoređeno skoro 11.000 hektara. Međutim, uprkos tome što su odluke donete i što su stočari platili zakup deo zemlje ipak neće moći koristiti, jer je ona vraćena u postupku restitucije, prenosi RTV.

Stočari kažu da su time dvostruko oštećeni. Ostali su i bez zemlje i bez novca.

„Ugovori su poslati u Ministarstvo poljoprivrede na potpis, ali vratio se potpisan samo deo ugovora. Za ugovore koji se nisu vratili potpisani rečeno nam je da je zemlja vraćena u postupku restitucije bivšim vlasnicima, kaže poljoprivrednik poljoprivrednik iz salaša Gradina Tomislav Vuković.

Sličan problem imaju i drugi stočari i to ne od ove godine. Nisu protiv vraćanja oduzete zemlje, ali onda zemlju za koju se zna da će biti uskoro vraćena i ne bi trebalo davati u zakup.

U odgovoru koji je dostavljen RTV-u iz Ministarstva poljoprivrede kažu da je odluka da se zemlja namenjena za restituciju daje stočarima po pravu prečeg zakupa doneta kako bi se stočarima dalo što više zemlje.

„Obzirom da je na teritoriji Grada Sombora značajna površina državnog poljoprivrednog zemljišta u fondu za vraćanje njeno izuzimanje iz davanja u zakup stočarima značajno bi umanjilo površinu koja im može biti opredeljena, navodi se u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

Za licitaciju je ostalo još 12.000 hektara, ali kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede zemlja uzeta stočarima zbog restitucije ne može po zakonu biti nadoknađena iz fonda koji je predviđen za licitaciju.

Novac će biti vraćen ako ugovori nisu potpisani, a ako su potpisani uplaćena sredstva Ministarstvo poljoprivrede preneće na novog vlasnika zemlje, jer ugovori potpisani između stočara i Ministarstva na snazi moraju ostati maksimalno tri godine.

Izvor: RTV

 

J.E.