Naslovna Vesti Rezediba borvnice-kako orezati borovnicu i koliko roda ostaviti

Rezediba borvnice-kako orezati borovnicu i koliko roda ostaviti

1770
0
Zasad borovnice
Zasad borovnice

Proteklih dana obišli smo moderan zasad borovnica u selu Vrtiglav. Gospodin Ivan Stefanović podigao je ovde plantažu na 2 ha.

Ceo zasad je pod protivgradnim mrežama sa kompenzatorima pritiska, uz sistem za navodnjavanje „kap po kap“.

Ovde su sve borovnice zasađene u supstratima, u saksijama od agrotekstila i ono što je najvažnije ovaj sistem daje rezultate, jer se borvnica ovde bere.

U Srbiji trenutno postoje samo dve ustanove ili udružnja koja imaju uspeha sa ovakvom tehnologijom. Zapravo, ovde je osnova svega navodnjavanje. Svaka saksija ima po dve ubodne kapaljke.

No, da se mi vratimo rezidbi borovnice. U suštini rezidba borvnice nije mnogo komplikovana i svako ko se i malo razume u rezidbu mogao bi za dan da savlada i rezidbu borovnice. Evo nekoliko saveta:

  • prvo neophodno je da napravite žbun
  • borovnica rađa na dvogodišnjim granama, pa jasno i lako razlikujete rodne pupoljke od lisnih, lako ćete znati koliko ste roda ostavili (ako roda bude manje imaćete veći procenat za prvu klasu)
  • uvek skraćujte duži lastar, a ostavljajte kraći
  • biljku terajte na gore i u širinu, i uvek imajte na umu da je u pitanju žbun

Takođe, u koliko imate uslova obavezno sadite borvnicu u zemlji jer je to najbolje, ali samo pod uslovom da imate ekstra lako, kiselo i veoma vodopropusno zemljište. U Srbiji ima kiselog zemljišta, ali nema dovoljno lakog i vodopropusnog zemljišta, pa je onda dobra alternativa saksija ispunjena supstratom.

Više o rezidbi i borovnicama pogledajte u sledećem prilogu.