Naslovna Vesti ROD GROŽĐA SMANJEN, KVALITET U POJEDINIM DELOVIMA SRBIJE DISKUTABILAN!

ROD GROŽĐA SMANJEN, KVALITET U POJEDINIM DELOVIMA SRBIJE DISKUTABILAN!

534
0
foto: rod grožđa
foto: rod grožđa

Kišno proleće, suvo leto – ova godina već se odrazila na skoro sve biljne kulture; od kukuruza, suncokreta, paradajza i pojedinog voća. Pitamo se, šta će nam ove godine grožđe pokazati i kakav će kvalitet vinu dati?

Poljoprivrednici vinogradari se ne žale mnogo, ali se ipak oseti gubitak u rodu i diskutabilan kvalitet u odnosu na prošlu godinu. S druge strane, stručnjaci voćarstva i vinogradarstva procenjuju čak i veće prinose od prošlogodišnjih.

„Što se tiče ovogodišnjeg roda grožđa u Šumadiji – zadovoljavajuć je. Procenjuje se na 20% više roda od očekivanog. Kvalitet grožđa je dobar zbog velike količine sunčeve energije“, kažu iz PSSS Kragujevac.

Ipak, drugi su utisci kod šumadijskih vinogradara. Katarina Veličković iz Banje kod Topole, u čijem vinogradu na 4,5ha preovlađuju bele sorte, kaže da je kvalitet dobar, ali je rod smanjen.

„U vremenu vegetacije, bilo je dosta kiše, pa se neki grozdovi nisu dobro formirali. Ipak, zadovoljni smo kvalitetom belog grođža, a za drugo, videćemo do kraja sezone“, kaže Katarina za Bolju zemlju.

Na primer, proizvođači iz Lapova žale se na smanjen procenat šećera u plodovima, a oni malo niže u Rasinkom okrugu, dele slična iskustva. Saša Mihajlović iz Mijajlovca kod Trstenika poseduje oko 3ha pod vinogradom i uzgaja vranac, hamburg, mišel palijeri, viktoriju, kaberne i druge sorte grožđa za jelo i vino. Do sada je ubrao 600kg.

„Smanjen je rod u odnosu na prošlu godinu. Ove godine, možda čak za upola. Ja sam merio, još uvek nema šećera, koliko je imalo u ovo vreme prošle godine“, kaže Saša za naš portal.

Smanjen rod, i to za petinu, osetio se i u Smederevskom kraju, mada se vinogradari tog kraja ne žale na kvalitet.

Iako, generalno nije bilo velikih problema sa bolestima, kao što je Botritis, vinogradari iz Vršca malo su ‘propatili’ od vrućeg vetra tokom prethodnih nedelja koji je otežavao rad i sušio grožđe.
Ipak, konačnu računicu prinosa i kvaliteta srpskog grođža svešćemo na kraju sezone i uz čašu vina.

 

J.E.