Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Rotacioni plug – sasvim nova dimenzija pluga, uz sasvim drugačiju ideju!

Rotacioni plug – sasvim nova dimenzija pluga, uz sasvim drugačiju ideju!

2504
0

Sastavni deo skoro svake poljoprivredne proizvodnje je obrada zemljišta, odnosno oranje. Samo uz pomoć kvalitetnog pluga, koji je adekvatno podešen, orač može da postigne vrhunske rezultate koji će se u kasnijem periodu pozitivno odraziti na celokupnu proizvodnju.

U potrazi za što boljom alternativom, poljoprivrednik Slađan Anđelković je uvezao rotacioni plug iz Holandije. Poslednja reč tehnologije, ne liči ni na šta što ste do sada imali priliku da vidite. Sasvim drugačija dimenzija pluga, uz sasvim drugačiju ideju.

Osnovu rotacionog pluga čine masovne lopatice koje su smeštene na rotoru i koje razbijaju zemljište. Rotacioni plug ne prevrće zemlju, kao običan plug – on je meša. Prednost korišćenja rotacionog pluga, u odnosu na običan, konvencionalni plug, je taj da žetvene ostatke bolje rasporedi po dubini, a zemlja je rastresitija. Jedna od osnovnih ideja je da se upotrebom rotacionog pluga smanji takozvano kompaktiranje – suzbijanje tla.

Ova mašina je teška od tri do tri i po tona (u zavisnosti od toga da li je podrivač napred, rotodrljača ili valjak pozadi i slično). Iz tog razloga, od presudne važnosti je podizna moć traktora, koji će biti u stanju da jednokratno podigne 3,5 tona.

Pođimo od toga da će, na primer, i plug star 50-ak godina lepo izorati zemljište, ali se ne treba toga slepo držati. Poljoprivrednici u Srbiji sada imaju gde i da vide, i da se uvere  da primenom ove roto varijante mogu umanjiti za trećinu potrošnju goriva, a uz to imati savršeno obrađeno zemljište.