Naslovna Vesti Rusija stopirala uvoz jabuka iz BiH! Zašto?

Rusija stopirala uvoz jabuka iz BiH! Zašto?

509
0

Od danas, 22. januara, zvanično je stopiran izvoz jabuka iz BiH za Rusiju, i to do daljnjeg – dok se situacija ne reši. O ovoj zabrani ruska strana je pre nekoliko dana obavestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH.

Razlog za uvođenje ovako drastične mere jeste taj što je kompanija iz Bijeljine, prema navodima Ruske Federacije, jabuke poreklom iz Poljske izvozila u Rusiju. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović objasnio je da je sertifikat za sporne jabuke izdala fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu.

„Naložio sam Upravi za zaštitu zdravlja bilja da o ovom slučaju obavesti nadležna ministarstva Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta i zatražio od nadležnih institucija da preduzmu sve aktivnosti kako bi se ovaj slučaj rasvetlio.“- rekao je Šarović, a prenosi Buka.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske osuđuje postupak pojedinih aktera u ovom poslu, ističući da je ovaj postupak naneo ogromnu štetu domaćim proizvođačima i ugledu Republike Srpske.

U saopštenju ministarstva ističe se da je u prošloj godini fitosanitarna inspekcija Republike Srpske izdala oko 1.200 fitosanitarnih sertifikata za pošiljke voća i povrća, koje su izvezene na rusko tržište. A slučaja da je pošiljka vraćena, u prošloj godini, nije zabeleženo.

,, Kako bi se mogao ponovo nastaviti izvoz jabuka u Rusku Federaciju neophodno je da se pokažu jasne i kredibilne mere na svim nivoima.” – istakao je Šarović.