Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Sa konjima ore 28 ha u sezoni na strmim njivama

Sa konjima ore 28 ha u sezoni na strmim njivama

717
0

Aleksandar Vilotić iz sela Šljivova, opštine Krupanj ovih dana spremao je silažu za stoku, a za to mu treba dati medalju, zašto? Zato što na vrlo strmom području obrađuje zemlju i uzgaja poljoprivredne kulture, pa često gde ne može traktorima, upregne konje.

Porodice Vilotić obrađuje 15ha zemlje i pored poljoprivredne mehanizacije ima i dva konja; posavskog konja i nonijusa za rad.

„Konji su kastrirani, pet godina su stari, a za godinu-dve biće u najvećoj snazi. Jedne sezone uzorali smo 28 ha za 52 radna dana, bila je lepa zima, dosta se radilo! Ja sa konjima u sezoni pređem od 40 do 50 km svaki dan“.

Sagovornik Bolje zemlje sam je iskovao plug koji vuku konji, prepravio je kineski traktor kako se ne bi slivalo ulje po kosinama Šljvove. Kad je u pitanju oranje, Aleksandar isključivo konjima ore, jer kaže da traktorom, ne može kvalitetno da se obradi zemlja.

 „Traktorima se seje i ovde su većinom ‘duplaci’, koje moraju da voze mlađi ljudi koji imaju reflekse. Kad se drljači ili ore, kad se dođe do bedema, prvo se ubaci u rikverc, pa se onda stavi priključak, ako se malo zamisli, onda se ‘ode’ s bedema – potrebna je veština, kaže Aleksandar.

Nažalost, ovaj vredan i hrabar mladi poljoprivrednik imao je problema sa penzijskim osiguranjem. Neredovne uplate, uslovi za subvencije i loša cena mleka, ostavili su ovog poljoprivednika nezaštićenog u vrlo izazovnim ruralnim uslovima. Kakav je život i rad u selu Šljivova gde mora da se ore konjima, ne bi li se nešto proizvelo, pogledajte u sledećem prilogu.