Naslovna Vesti Sa najavljenim zahlađenjem kreće prodaja KUPUSA!

Sa najavljenim zahlađenjem kreće prodaja KUPUSA!

2108
0

Na samom početku meseca, objavili smo vest o tome da je prodaja kupusa bila izuzetno slaba, a cena ni vredna pomena! Da podsetimo, cena za 1 kilogram kupusa se kretala između 10 i 20 dinara, što je iskreno rečeno, nerealno nisko.

Proizvođači su se susreli sa jednim od najozbiljnijih problema u proizvodnji, sa bolestima i štetočinama se lako izađe na kraj, ali sa tržištem i slabom cenom veoma teško..

Pre same najave trenutnog stanja i dešavanja na tržištu, vreme se od sledeće nedelje pogoršava, zahladnjuje, tačnije od srede, gde će se temperature kretati između 12 i 14 oC, a kako će to uticati na prodaju kupusa, pročitaćete u tekstu koji sledi!

Da je planiranje jedna od ključnih stvari u samom procesu proizvodnje, dokazuje nam trenutna situacija i to da su pojedini proizvođači, poučeni svojim iskustvom od prethodnih godina, rešili problem plasmana kupusa i njegove konstantno niske cene u pojedinom delu godine i dobili bolju cenu od drugih.

Trenutna cena kupusa se kreće od 30 do 40 dinara za jedan kilogram, ako konkretno govorimo o maloprodaji, prema rečima iskusnih povrtara iz okoline Žitorađe, sa najavljenim zahlađenjem drastično će skočiti prodaja kupusa.

Dok traju ovako visoke temperature koje su se gotovo ustalile, većina domaćinstava ni ne planira pripremanje zimnice, kako zbog mnogobrojnih nedovršenih poslova u polju, tako i zbog visokih temperatura koje ovim operacijama same po sebi ne pogoduju.

Iz tog razloga je planiranje proizvodnje veoma bitno, treba isplanirati na taj način, da kupus pristiže u drugoj dekadi oktobra, baš iz ovog razloga, gde imamo situaciju da jesen bude toplija nego inače. Stvar o kojoj treba izuzetno voditi računa jeste da glavice ne prerastu određenu težinu, jer se na taj način smanjuje njihova tržišna vrednost.

Takođe još jedna zanimljiva stvar, jeste da je cena crvenog kupusa, koji se u odnosu na običan, gaji na mnogo manjim površinama, i više nego odlična. Cena za 1 kilogram crvenog kupusa kreće se od 45 pa sve do 90 dinara.

Iz svega gore navedenog treba izvući pouku, a to je da se isplati isplanirati svoje vreme, između ostalog i proizvodnju, jer vam može uštedeti dragoceno vreme uloženo u rad i povećati profit, koji je između ostalog cilj svake proizvodnje.

 

M. Stojanović