Naslovna Uredbe SA NEMCIMA NEMA ŠALE – PROTEST POLJOPRIVREDNIKA!

SA NEMCIMA NEMA ŠALE – PROTEST POLJOPRIVREDNIKA!

839
0
protesti u nemackoj
Foto: efe.com

Dugo najavljivano smanjenje pesticida i veštačkih đubriva, ovih dana izazvalo je veliko nezadovoljstvo kod poljoprivrednika u Nemačkoj! Veoma velika i bitna stvar koja nas razlikuje, jeste da su oni hiljadu puta bolje organizovani i spremni da se izbore za svoja prava.

Kako drugčije nego svojim traktorima!
Okupljeni danas u jednom od najvećih gradova, Berlinu, kako bi protestvovali zbog najave plana smanjenja već pomenutih pesticida i đubriva.

Velika većina izrazito nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača došla je svojim najmodernijim traktorima kako bi dali do znanja državi da se oni takođe pitaju i da njihov glas u celoj toj priči mora da bude bitan.

Oglasio se i sindikat povodom ovoga, naglašavajući da proizvodnja hrane, zadovoljavanje potreba domaćeg i stranog tržišta upravo zavisi od poljoprivrednika, kojim je potreban jasan i precizan plan za budućnost, a ne slepe ulice na koje stalno nailaze i sve češće zabrane koje otežavaju proizvodnju.

Zabrana nekih od najpoznatijih hebricida i insekticida, podstakla je sindikat poljoprivrednika da uputi zahtev Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu životne sredine, koji su napravili kompromis, kako bi se te odluke ponovo dovele u razmatranje.
Sa jedne strane imamo nezadovoljne poljopivrednike, koji su ogorčeni zabranom hemijskih sredstava, a sa druge, sa više od 1,8 miliona potpisa, koji žele da zaštite pčele.

Vlast po svemu sudeći ima veoma težak zadatak, da uskladi narodnu volju i zadovolji svačije potrebe. Treba naravno doneti odluku ili više njih, u skladu sa tim šta je najbolje za prirodu, ali i za poljoprivrednike.

Za vremenski period od 3 meseci, mnogi bi rekli, proleti „za čas“, bilo je nekoliko protesta. Poljoprivrednici nailaze na sve manji obzir od strane političara, što nikako nije dobro.

Poučeni ovim iskustvom, naši poljoprivrednici i predstavna tela istih bi svakako trebala da se više zauzmu po pitanju borbe za interes i prava svih nas, koji obrađujemo zemlju i nadamo se boljoj situaciji.

Izvor: Danas
Miloš Stojanović