Naslovna Vesti SADITE SAD POVRĆE ZA PROLEĆE!

SADITE SAD POVRĆE ZA PROLEĆE!

1385
0

Septembar je mesec kad se uveliko beru paprika i paradajz, ali i idealno vreme za setvu pojedinih jesenjih povrtarskih vrsta. Velika prednost jesenje setve jeste iskorišćavanje proizvodne površine. S druge strane, zbog slabog sunca isparavanje je slabije, pa biljke imaju dovoljno vlage, a mlade posađene biljke lakše prezime nepovoljne uslove od starijih. Na proleće, imaćete sveže namirnice.

Salata

Upravo posle paradajza, paprike i kupusnjača, možemo posaditi salatu. Ova povrtarska kultura voli tvrda zemljišta koja su obilno đubrena stajskim goveđim i ona sa niskim procentom azota.

Pošto je biljka kratke vegetacije od mesec do tri meseca vegetacije, ukoliko je sadimo na otvorenom: seje se tokom jula i avgusta, rasađuje u septembru, a za berbu stiže već u novembru.

Ako se salata uzgaja u zaštićenom prostoru, onda u zavisnosti od ponude i potražnje na tržištu sadi se u razmacima od 10 do 20 dana. Ako pak sadite zelenu salatu za sledeću godinu, dobro je zemljište zaštiti folijom, slamom ili piljevinom. Tako će biljke prezimeti i imaće dovoljno vlažnosti. S proleća uklonite malč i izložite zemlju suncu.

Spanać

Spanać se seje tri puta godišnje, treća setva je jesenja tokom septembra i oktobra, a bere se u aprlu i maju. Ovo povrće proizvodi se direktno iz semena i ako sejete toko oktobra, birajte sorte koje dobro podnose hladnije vreme.

Važno je znati da se ne đubri direktno stajnjakom, već se seje na mestu kultura prethodno đubrenim organskim đubrivima. Potrebno je posejati spanać na uzdignutim gredicama, kako se voda ne bi mnogo zadržavala, ako naiđe jako kišna sezona. Gredice treba da su širine 60-100 cm i visine 10-15 cm.

Rotkvice

Rotkvica se dobro uklapa kao pretkultura i kao naknadni usev zbog svoje kratke vegetacije od 40 do 60 dana.

Gajenjem u zaštićenom prostoru dobija se do 30 dana ranija proizvodnja. Za razliku od salate, najbolje uspeva na lakim, baštenskim zemljištima – pH reakcije 5,2-6,7.

foto: J.E.
foto: J.E.

Važna zalivna norma u zatvorenom zavisi od vremena proizvodnje. Ako se radi o zimskoj proizvodnji, neophodna su dva dobra zalivanja sa prosečno 20 l/m² vode.

Za jesenju proizvodnju seje se u avgustu i septembru mesecu na svakih 7-10 dana. Razmak setve je 5 do 10cm u redu i 20 do 50cm između redova. Treba imati na umu, da ako želite da plodovi dobiju na kvalitetu, neophodno je proređivanje.

Pored salate, spanaća i rotkvice, u jesen sadi se beli i crni luk, karfiol, kupus, kelj, kelj pupčar, brokoli, grašak, šargarepa i peršun.

 

 

J.E.