Naslovna Vesti Sadni materijal odgovoran za loše stanje zasada MALINE!

Sadni materijal odgovoran za loše stanje zasada MALINE!

1197
0

Oktobar je mesec koji se prepoznaje po promenama, radovi se završavaju, temperatura se spušta, dolaze hladniji dani, sve polako miriše na zimu. Ali to nije slučaj ove godine, natprosečno visoke temperature za ovo doba godine zbunjuju sve, nekima su dobro došle, dok neki jedva čekaju da zahladni.

Ratarima itekako odgovara i ide u prilog, dok su voćari, tačnije malinari jako zabrinuti, u tekstu koji sledi pročitaćete zašto?!

Slučaj koji vam prikazujemo, tačnije dva slučaja su iz malinjaka, oba na jugu Srbije, dve različite opštine, ali potpuno različita situacija, evo o čemu se radi. U opštini Leskovac, u blizini grada, nalazi se ovaj malinjak, koji je ove godine dao izuzetan rod, ali su se odjednom desile neočekivane stvari.

Stanje koje trenutno zatičemo, jeste da su okca izuzetno suva, ali ne usled nedostatka vode, već odumiranjem biljke. Vidimo da ima dosta korova, ali jedan presudni faktor je visoka temperatura, loš sadni materijal takođe ima presudan uticaj. Na mestima gde bi trebalo da budu dvogodišnji izdanci, na vidiku nema čak ni mladih, jednogodišnjih.

Jedno je sigurno, ne isplati se dalje ulagati, ni napore, a ni novčana sredstva, a sada vam prenosimo stanje u drugoj opštini na jugu Srbije, sa malo većom nadmorskom visinom..

U opštini Lebane, u selu Šilovo, malina je krenula da cveta u proteklom vremenskom periodu, a danas ima zrelih plodova. Nije da se ovo nije već dešavalo, bilo je puno zabeležih slučajeva, ali da je dobro, svakako nije.

Biljke su takođe suve i beživotne, koje cvetaju i rađaju, vreme je učinilo svoje..

Od meteorologa očekujemo adekvatnu i tačnu prognozu, ali mnogi proizvađači iz iskustva kažu da kada imamo ovako natprosečno toplu jesen, proleće će biti hladno, što su svakako temperaturne inverzije koje nisu odlikovane našom klimom, a zbir svega ovog će se negativno odraziti na potencijal rodnosti maline.

 

 

M.S.