Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Saković: „Da ste kukuruz prodali u junu, bili bi zadovoljni!“

Saković: „Da ste kukuruz prodali u junu, bili bi zadovoljni!“

376
0
foto: Pexels
foto: Pexels

Direktor Udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković rekao je da ratari nisu zadovoljni sadašnjom otkupnom cenom između 13, 5 i 14 dinara za kilogram i da je bolje bilo da su ga prodavali u junu kada je cena bila veća – 16 dinara, prenosi Tanjug.

Iako je ova godina bila povoljna za ratare, jer je uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima kukuruz rodio od 5 do 8 tona u Centralnoj Srbiji do 14 na pojedinim parcelama u Vojvodini. Budući da su ratari priželjkivali veću cenu, Saković ističe da su delom i sami odgovorni jer se kukuruz prodaje terminski unapred.

U junu su, kaže, imali u ponudi cenu od 16 dinara za kilogram i nisu se proslavili prodajom. U julu je bila 15, 50 dinara i tada je bilo više prodaje. Potom je cena počela blago da pada i sad se kreće od 13, 50 do 14 dinara u zavisnosti od mesta otpreme. Da su ga prodali u junu kad je bila najbolja cena bili bi zadovoljni, zaključio je Saković.

Napominje da je ova godina prosečna za proizvođače pšenice, dobra za proizvođače soje, iako je ponegde bilo štete usled toplotnih udara, dok su vremenski uslovi najmanje pogodovali suncokretu. Ratari su očekivali više od suncokreta, ali majske i junske kiše nisu pogodovale ovoj kulturi i on ove sezone ima nešto niži rod od onog koji su prozivodači očekivali.

Saković napominje da što se tiče cena, za pšenicu je bila iznad realne, odnosno za dva dinara veća od izvozne u momentu žetve i nema razloga za nezadovoljstvo, ali postoji opasnost od gomilanja zaliha i zaključuje da je shodno opštoj situaciji, ova godina bolja od proseka.

 

 

Izvor: Dnevnik, Tanjug

J.E.