Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Samo zdrava pšenica daje visok prinos

Samo zdrava pšenica daje visok prinos

593
522

U prethodnih par godina svi proizvođači koji su proizvodnji pšenice pristupili ozbiljno imali su odlične prinose visokog kvaliteta. Uljuljkani činjenicom da produžena setva u prethodnih nekoliko godina nije značajnije uticala na redukciju prinosa, očekivali su da će tako biti i ove sezone. Međutim, višegodišnji podaci o lošijim rezultatima u novembarskoj i decembarskoj setvi, prete da se ove godine obistine u potpunosti. Zbog toga, nega useva mora biti na visokom nivou, naročito na parcelama na kojima se pšenica  nalazi u slabijoj kondiciji u odnosu na one koje su posejane u agrotehničkom roku. Ta nega podrazumeva pre svega suzbijanje korova. Ali ono što će napraviti razliku između dobrog i lošeg prinosa je preventivna upotreba fungicida i suzbijanje insekata po njihovoj pojavi.  
Bolesti u pšenici smanjuju i prinos i kvalitet semena, a u narednim danima se može očekivati pojava prvih simptoma sive pegavosti lista (Septoria tritici), rđe (Puccina spp.) i pepelnice (Erysiphe graminis). Ko god planira da ima visok prinos pšenice ove godine, usev mora održati zdravim od vlatanja pa sve do žetvea, a to može vrlo lako uraditi preventivnom primenom preparata TEATAR PLUS u količini 0,8 l/ha. 
TEATAR PLUS predstavlja jedinstvenu kombinaciju dve aktivne materije na našem tržištu, čijom primenom povećavamo efikasnost na biljne bolesti, a istrovremeno smanjujemo mogućnost pojave rezistentnosti. Primenom ovog preparata obezbeđuje se zaštita u trajanju od nekoliko nedelja. 
Nakon primene preparata TEATAR PLUS sledeći tretman fungicidom ide kad su klasovi formirani i počinje cvetanje. Tada je potrebno upotrebiti DUOFEN PLUS u količin 1,5 l/ha kako bi sprečili pojavu paleži klasa (Fusarium spp.). Dodatna prednost je što ovim tretmanom osim što sprečavamo pojavu fuzarijuma, produžavamo delovanje i na bolesti koje se javljaju na listu i stablu i omogućavamo najviši stepen zaštite od bolesti na usevu pšenice. 
Još jedna važna stvar za dobar prinos je sprečiti insekte da oštete biljke, a za razliku od bolesti koje suzbijamo preventivno, insekte suzbijamo tek po njihovoj pojavi. Insekti kao što što su lema, lisne vaši, stenice, tripsi i svi ostali koji se javljaju u pšenici veoma lako se suzbijaju preparatom BIFENICUS u količini 150 ml/ha.
Ovo je naša preporuka kako do dobrih i zdravih prinosa pšenice. Mi smo napravili odlične preparate, a na vama je da ih na pravi način upotrebite i obezbedite uslove da pšenica donese i ove godine prinos kojim ćete biti zadovoljni. 

Dipl. inž. poljoprivrede Dejan Reljin