Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Samo ZLATIBORCU ODOBREN IZVOZ za Rusiju, ostali čekaju

Samo ZLATIBORCU ODOBREN IZVOZ za Rusiju, ostali čekaju

376
0
Ruska inspekcija razmatra izveštaje i ostale tri kompanije, foto pixabay

Kako je objavljeno na sajtu ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor „Roseljhoznadzor“, privremena obustava izvoza, uvedena pre više od četiri meseca, prestala je da važi, prenosi Politika.

Ističe se da je ta odluka doneta na osnovu rezultata analiza srpske veterinarske službe, a dozvoljen je izvoz termički obrađenih proizvoda od govedine, svinjetine i živinskog mesa.

Ruska Federacija je 4. juna na 60 dana blokirala uvoz mesa i prerađevina četiri srpske kompanije; Industrije mesa „Matijević“, „Karneksa“, „Big bul fuds“ i „Zlatiborac“. Međutim, za sada je izvoz odobren samo „Zlatiborcu“.

Kako su za „Politiku“ rekli u Ministarstvu poljoprivrede, ruska inspekcija razmatra izveštaje i ostale tri kompanije koje su imale privremenu zabranu. Kako kažu, dokumentacija o otklanjanju uočenih nepravilnosti predata je ruskim nadležnim službama tokom nedavno održanog sajma u Moskvi kojem je prisustvovao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Dostavljeni su izveštaji o izvršenim promenama u klanicama u skladu s njihovim zahtevima, uz zahtev da budu ubrzano razmotreni“, ističu u ministartvu i dodaju da se očekuje da će izvoz biti odblokiran i drugim kompanijama.

Izvor: Politika, B92

 

J.E.