Naslovna Zdrava Hrana Šampionski kulen u Šidu – pravi kulen kako se pravi?

Šampionski kulen u Šidu – pravi kulen kako se pravi?

2222
783

U Sremu, kažu, nema kuće a da ne uzgaja svinje za svoje potrebe. Većina sremskog svinjskog mesa se ranije prerađivalo, a i sada se prerađuje u šunku, razne kobasice, slaninu.

Proizvodnja kulena u Sremu je stara skoro tri veka, a sremski kulen je zaštićen oznakom geografskog porekla. Iako ima bliske srodnike, kao što su slavonski i baranjski kulen, sremski se razlikuje od ostalih po tome što se svinje za primarnu proizvodnju gaje isključivo u Sremu.

Pravi sremski kulen se puni u prirodna svinjska slepa creva (tzv. kata). A odlikuje ga jednostvanost pripreme i prorodnost sastojaka, jer se, kako saznajemo, pored kvalitetnog svinjskog mesa koristi isključivo so i crvena (ljuta) paprika. Međutim, i u jednostavnosti postupka treba imati meru i znati pravi trenutak, a to najbolje znaju naši domaćini iz Šida.

Apsolutni šampion XVI Kulenijade, koja se održava u Erdeviku, dobitnik ovogodišnje nagrade novosadskog sajma gospodin Predrag Lemajić, zajedno sa bratom Đorđetom Lemajićem pokrenuo je proizvodnju šampionskog kulena. Predrag, po struci grafičar, je ljubav prema mesarskom zanatu razvio još od malih nogu kada je kod ujaka, koji je bio mesar, izučio ovaj zanat. Godinama kasnije, Predrag je svoje znanje, ali ne i iskustvo, preneo na svog sina. 

I tu nije kraj, Predragova dika i ponos, veliki pomoćnik i još bolji učenik, unuk Konstantin, će nastaviti najverovatnije dedinim i očevim stopama. Iako je tek napunio tri godine, Konstantin ima svoj mesarski pribor i, najbitnije, želju da pomogne dedi.