Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Sastanak sa pšenicom – U PONEDELJAK!

Sastanak sa pšenicom – U PONEDELJAK!

745
0

Pošto se prve kiše očekuju u utorak, Nikola Krsmanović (30) iz Markovca kod Mladenovca, planira već u ponedeljak da baci prvo zrno u zemlju. Od 35 ha koliko obrađuje, što svoje, što zemlje u zakup, na 15 ha seje pšenicu. S obzirom na kasni rok, dozu semena mora da poveća.

„Setvu planiramo u ponedeljak na 8 ha, ne možemo sve. Dozu semena ćemo sigurno povećavati, od 10 do 20 odsto, a posejaćemo domaće hibride, srednje ranog i kasnog sortimenta, ima nešto i mog prošlogodišnjeg semena“, kaže Nikola za Bolju zemlju.

U planu navodnjavanje većih površina

teška tanjirača
Gajnjaču će obraditi teškom tanjiračom, foto J. El Omari

Kako prinosi dosta zavise od kvaliteta zemlje, mladi poljoprivrednik iz Markovca trenutno parcele pod gajnjačom obrađuje sa teškom tanjiračom, a za obradu smonice čeka padavine. Zemlja je dosta suva, tvrda i ispucala. Želja mu je da uloži u navodnjavanje, pošto ima parcele i do sedam ha u komadu, što je vrlo retko za šumadijsku regiju.

„Ne navodnjavamo, ali voleo bih, pošto imamo i do sedam hektara u tabli, pa bih želeo da skidam po dve kulture godišnje. To mi je velika želja!“

Ove godine prvu put je prskao pšenicu od bolesti, i kako kaže, tu gde je zaštito pšenicu od čađave pegavosti i drugih bolesti koje su se pojavile u klasu, imao je veći prinos. Međutim, ova godina je za njega i mnoge ratare Srbije, sudeći po pšenici, bila loša.

„Ove godine prinos je bio 5 tona, nisam zadovoljan kvalitetom, mala je klijavost bila, a cenom nikako nisam bio zadovoljan“, ističe Nikola.

Sejemo pšenicu, jer kod nje ima najmanje rada

traktor na njivi
Krsmanovićima je uzgoj pšenice olakšan, uz svu dostupnu mehanizaciju, foto J. El Omari

Isto nezadovoljstvo kod njega ove godine izazva je soja, koju je ove godine ima na sedam hektara i čije će površine ubuduće drastično smanjiti. Pšenicu pak seje od 12 do 15ha, pa smo pitali zašto posle loše godine seje maksimalne površine pod pšenicom?

„Soju sam rekao da više neću da sejem, hoću jedan do dva hektara za svoje potrebe, ali pšenicu sejemo više, jer tu vidim najmanje rada i obaveza oko nje. Imamo svoje mašine; kombajne, priključne mašine s kojima samo obradim i ne razmišljam o tome. Kukuruz smo nešto ove godine u zrnu skidali, a većinom smo brali, pošto nemam adapter za kombajn, ne bih da dodatno plaćam usluge“.

Dogodine više krava

usev
U planu navodnjavanje 7ha u komadu, foto J. El Omari

Ovaj najmlađi poljoprivredni proizvođač i vlasnik gazdinstva u selu, od nešto više od 11ha pod kukuruzom, na dva uzgaja silažni, pošto se pored ratarstva bavi i stočarstvom u koje želi dalje da ulaže.

„Imamo krave i svinje, trenutno imamo sedam krava na muži,a ukupno sa telićima – 18 grla. Neću više ulagati u zemlju, možda kupim još malo, ako je neka dobra II ili III klasa, jer je prvu teško naći. Hoću da povećam broj krava, da proširim objekat i napravim veću štalu i želeo bih da ugradim navodnjavanje za tih sedam hekatara u komadu“, planira ovaj mladi markovački proizvođač.

 

J.E.