Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Savet stručnjaka -Pšenica kao korov u uljanoj repici

Savet stručnjaka -Pšenica kao korov u uljanoj repici

687
0

U prethodnih nekoliko godina uljana repica postaje sve prisutnija na našim njivama. Razloga za to je mnogo. Kao ozimi usev stiže prvi pa izbegava letnju sušu. Ima dobre prinose,  pristojne cene i siguran plasman što pozitivno utiče na budžet svih proizvođača koji na svojim parcelama imaju ovu industrijsku biljku. Sama uljana repica je dobar predusev jer rano napušta zemljište.
Međutim, najbolji predusevi za uljanu repicu su oni koji ostavljaju dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu zemljišta, takve su strnine. Pošto je setva tokom meseca septembra, u zavisnosti od datuma setve, sada smo u fazi nicanja ili jedan do dva para listova.


Koji se problemi sada mogu videti na parcelama pod uljanom repicom?
Pre svega to je samonikla pšenica. Inače, veliki broj korova propada tokom jeseni usled niskih temperatura, ali uslove kakve imamo prethodnih nekoliko dana, kao i vremenske prilike koje se najavljuju u narednom periodu favorizovaće rast korova. Ukoliko se ništa ne preduzme gajene biljke će sigurno zaostati u porastu i zbog nedovoljne razvijenosti mogu propasti u toku zimskih meseci od izmrzavanja.
Da se ovo ne bi desilo, svi koji primete porast uskolisnih korova na svojim parcelama trebali bi da upotrebe preparat FLUPISOR u količini 1 l/ha jer na taj način suzbijaju sve uskolisne korove uključujući i samonikulu pšenicu koja se može naći na parcelama u ovom periodu godine.
Pored samonikle pšenice na parcelama pod uljanom repicom primećen je buvač, koji oštećuje razvijenu lisnu masu i dovodi do proređivanja useva. Jači napad ovog insekta usporava porast biljaka i povećava osetljivost na izmrzavanje. Da se to ne bi desilo, po pojavi buvača potrebno je uraditi tretman preparatom Bifenicus u količini 150 ml/ha.
Još jednom da ponovimo, ukoliko su na parceli prisutni uskolisni korovi rešenje je preparat Flupisor, a ukoliko primetite buvača rešenje je preparat Bifenicus.

M.Sc. Dejan Reljin, Chemical Agrosava