Naslovna Vesti SAVREMENE TEHNOLOGIJE U PROIZVODNJI BRAŠNA!

SAVREMENE TEHNOLOGIJE U PROIZVODNJI BRAŠNA!

366
0

Kako piše Svetski ekonomski forum, finska kompanija Solar foods (Solarna hrana) uskoro planira da na tržište plasira novu vrstu proteinskog brašna, Solein. Brašno je napravljeno od CO2, vode i solarne energije, brašno je visokoproteinskog sastava, nalik brašnu, i sadrži 50 % belančevina, 5 do 10 odsto masti i 20 do 25 % ugljenih hidrata.

Solein ne ispušta suvišan ugljenik, već koristi gasove staklene bašte, kako bi se proizvela hrana. Uzima CO2 iz vazduha, a zatim ga kombinuje sa vodom, manjom dozom hranljivih materija i vitaminima. Proces fermentacije je sličan onom pomoću kog se proizvodi kvasac i pokreće se pomoću 100 odsto obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije,

Kako navode u kompaniji „Solar Foods“ ovakva proizvodnja proteina je „oslobođena poljoprivrednih ograničenja“, jer finalni proizvod ne zavisi od obradive zemlje, količine padavina ili vremenskih prilika i cela ideja je potekla od NASA-e, svemirske agencije koja takođe vidi potencijal u razvoju tehnologije proizvodnje hrane na područjima čiji klimatski uslovi onemogućavaju konvencionalnu poljoprivredu.

Kako je rekao izvršni direktor kompanije Solar foods Pasi Vainika njihova metoda proizvodnje proteina nastala je iz želje da se hrana proizvodi na ekološki prihvatljiviji način, bez korišćenja poljoprivredne površine.

Ovo proteinsko brašno biće predstavljeno 2021. godine i očekuje se da će biti jedno od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda.

 

Blic