Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Savremenim sistemom za navodnjavanje štedi se voda i radna snaga – SVE...

Savremenim sistemom za navodnjavanje štedi se voda i radna snaga – SVE NA DUGME!

827
0
jabuke sadnice
foto I. Ivić

Voćnjak Delta agrara u Čelarevu uspeva da pored ‘sulude’ gustine sadnje, od čak 40cm između stabala, postigne stalnu vlažnost zemljišta. To je moguće uz pomoć hidroponike i to na 20ha jabuke. Lazar Jovanović, je nekada kao student izveo navodnjavanje u zasadima lešnika preko SMS poruke, danas je u Deltinom voćnjaku instalirao potpuno automatizovano navodnjavanje.

„Naša mobilna aplikacija je dovoljno pamentna da samostalno donosi odluke o navodnjavanju na osnovu podataka prikupljenih sa polja i kontroliše proces bez ikakve intervencije čoveka. Jedino što čovek radi jeste podešava optimalne parametre kojima će uređaj i aplikacija da održava nivo vlažnosti zemljišta u polju, pa je ipak potrebno neko znanje i iskustvo čoveka, a mašina radi sve ostalo“, kaže Lazar u emisiji Bolja zemlja.

Postoji šest senzora na ovoj površini koji mere nivo vlažnosti zemljišta, a kada je ispod donje granice, elektroventili sami uključuju navodnjavanje dok se ne izađe iz gornje granice, kada zaustavlja proces. Potom se prelazi na druge zone voćnjaka, meri nivo, uključuje navodnjavanje itd. Međutim, ovaj voćnjak povezan je još sa Irskom – kako? Serveri uređaja nalaze se u ovoj zapadnoj zemlji, gde je zapravo jeftinije nego da imaju fizički kompijuter u Srbiji.

„Svi podaci ovog uređaja, idu na server u Irskoj, jer je tako tamo najbolje održavanje. Najveći razlog su troškovi i što lakšeg održavanja hardvera“.

Ovaj sistem ima merač protoka, pa je u svakom momentu poznato da li je i koliko je vode pušteno, odnosno da li se elektroventil stvarno otvorio ili nije. Sagovornik emisije Bolje zemlje garantuje da je ovaj sistem pouzdan koji daje apsolutno tačne informacije sa polja. Sam sistem upućuje i na sopstvenu ispravnost; da li je pukla neka cev, da li je protok u vrednostima, da li su filteri zapušili i slično. Ukoliko se ovaj sistem nadalje pokaže kao dobar, sledi proširivanje u ostalim Deltinim voćnjacima.

„Nakon godinu dana korišćenja ovog sistema, shvatili su da su uštedeli 30 odsto na potrošnju vode na ovih 20 hektara nego u ostalim voćnjacima, a zadržali bujnost i kvalitet biljaka, kaže Jovanović.

Bolja zemlja