Naslovna Vesti SAZNAJEMO: Paradajz bar četiri puta jeftiniji od polovine avgusta!

SAZNAJEMO: Paradajz bar četiri puta jeftiniji od polovine avgusta!

380
0

Vrtoglavi porast cene paradajza izazvao je oprečne komentare među domaćim stanovništvom u Srbiji. Međutim, čini se da je povećanje cene bilo krathoh daha.

Paradajza će u ponudi biti više od sredine avgusta i pojeftiniće bar četiri puta u odnosu na sadašnju cenu od 150 do 200 dinara po kilogramu, jer stiže iz bašta na otvorenom polju, rekao je stručni savetnik za semenarstvo u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Adam Takač.

On je istakao da su biljke paradajza krajem proleća i početkom leta bile izložene nepovoljnim vremenskim prilikama, niskim temperaturama, visokoj vlazi, pa zatim naglim visokim temperaturama zbog čega cvetovi na prvom i drugom nivou cvetne grane nisu oprašeni, a rod se odmetnuo tek na trećem i četvrtom nivou.

„Klimatski uslovi pomerili su vegetaciju za dve nedelje pa će paradajza biti više i pojeftiniće četiri do pet puta u odnosu na sadašnju cenu od 15. do 20. avgusta“, rekao je Takač.

EKOLOŠKO ĐUBRIVO SMANJUJE TROŠKOVE!

HAOS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Polemika zbog PRESKUPE CENE pradajza! (FOTO)

Dodao je da su bele žile koje se čestio nalaze u paradajzu posledica previsokih temperatura i nedostatka kalcijuma i magnezijuma.

Idelna dnevna temperatura za paradajz je, prema njegovim rečima, od 25 do 27 stepeni Celzijusa, a noćna do 14 stepeni, a takvih je do sada bilo malo.

Takač je rekao da će ove godine biti loš prinos pasulja i ako nije zalivan biće prepolovljen rod, dok je paprika u dobrom stanju, ali će takođe kasniti rod.

N1